ГоловнаПолітика

У МЗС запевнили, що засуджені в Лівії українці не відбуватимуть усього терміну

Ситуація навколо вироку українцям надзвичайно складна.

У МЗС запевнили, що засуджені в Лівії українці не відбуватимуть усього терміну
Фото: Дмитрий Алексеенко

Керівник департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин заявив, що українська сторона докладе всіх зусиль, щоб засуджені в Лівії до 10 років позбавлення волі 19 громадян України повернулися додому.

"Засуджені українці не відбуватимуть усього терміну. Однак відбувати 10-річний термін ніхто не буде. Даю мільйон відсотків", - сказав Волошин.

За його словами, ситуація навколо вироку українцям надзвичайно складна. "10 років в'язниці - це надто жорстокий, невиправданий вирок. Люди повинні відповідати за те, що вони зробили. А що зробили 19 громадян України? Їх звинувачують у тому, що вони працювали на режим Муаммара Каддафі, ремонтуючи військову техніку", - зазначив Волошин.

Дипломат додав, що якби Каддафі переміг у громадянській війні, "ці люди з грошима давно були б в Україні".

Водночас Волошин зазначив, що не можна стверджувати, що українці взагалі не винуваті. "Вони там не фініки збирали. Це були люди з військовою освітою, які знали, що роблять. Чому сотні українців (лікарі, кухарі) зараз перебувають у Триполі і до них немає жодних претензій..." - сказав він.

Водночас Волошин пообіцяв, що найближчим часом громадяни України повернуться додому, проте конкретних термінів назвати не зміг.

"Українців утримує не просто лівійська влада, а ціла революційна бригада. Цим вироком лівійці закріпили свою міжнародну позицію. Треба розуміти, з ким ми маємо сьогодні справу. Потрібні відповідні механізми впливу, якісь козирі", - сказав керівник департаменту.

Нагадаємо, 4 червня Військовий суд Триполі засудив 19 громадян України до 10 років ув'язнення за сприяння режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі. Крім того, один громадянин РФ отримав довічне ув'язнення, ще один росіянин і три білоруси отримали по 10 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram