ГоловнаПолітика
Спецтема
Евро 2012

BBC звинуватили в непрофесіоналізмі через передачу про расизм в Україні

Корпорація завдала шкоди іміджу Україні в гонитві за сенсацією?

BBC звинуватили в непрофесіоналізмі через передачу про расизм в Україні
Кадр из передачи ВВС

BBC звинувачують у спробі роздути сенсацію через випуск програми Panorama, в якому стверджувалося, що в Україні та Польщі лютують расизм і антисемітизм.

Про це пише The Guardian.

Передача "Євро-2012: Стадіони ненависті" вийшла в ефір минулого тижня. Вона включала в себе кадри з польськими фанатами, які викрикують антисемітські гасла і віддають нацистський салют, а також фрагмент про побиття групи азіатських уболівальників на матчі наприкінці сезону в Україні.

У відповідь у середу виконавчий директор єврейського общинного центру в Кракові Джонатан Орнстейн звинуватив BBC у вибірковому підході до матеріалів. Він заявив, що те, як Panorama використовувала його як джерело, його "розлютило". "Вони скористалися мною та іншими людьми, щоб маніпулювати серйозною темою антисемітизму заради сенсації", - сказав він.

У своїй сердитій заяві журналу Economist Орнстейн зазначив, що кореспондент Panorama Кріс Роджерс інтерв'ював його більше, ніж годину. За словами Орнстейна, він сказав Роджерсу, що нечисленні расисти і антисеміти серед польських фанатів "не представляють польське суспільство в цілому", і порадив йому поспілкуватися з двома ізраїльськими футболістами, що грають за краківську "Віслу". "Журналісти відповіли мені, що це "не вписувалося б в сюжет. Така відповідь мене здивувала", - підкреслив глава общинного центру.

Орнстейн також поскаржився на "тенденційність" програми. Вона "абсолютно не взяла до уваги те позитивне, що я розповів, і врахувала тільки критичні щодо Польщі висловлювання", - пише він.

BBC категорично відкинула заперечення Орнстейна. За словами корпорації, вона ясно дала йому зрозуміти, що інтерв'ю береться у контексті пов'язаного з футболом расизму та антисемітизму в Польщі. Вона також заявила, що не відмовлялася інтерв'ювати ізраїльських футболістів і не посилалася на невідповідність сюжету.

Проте англійські вболівальники також назвали програму шкідливою і такою, яка створює помилкове враження про поширеність расизму в Україні. Координатор групи вболівальників London England Fans Марк Перрімен підтвердив, що расизм в Україні, безумовно, є, але він "дуже специфічний" і існує переважно на "міжклубному", а не національному рівні, і що ультраправа фанатська культура в Україні аналогічна південноєвропейській.

Перрімен також підкреслив, що, коли англійська збірна востаннє грала в Україні 2009 року, жодного випадку расизму або хуліганства не було. Нові візити команд прем'єр-ліги в цю країну, враховуючи "Арсенал", "Тоттенхем", "Манчестер Сіті" й "Евертон", також відбулися спокійно.

Журналіст Юрій Бендер, який уважно стежить за українським футболом, назвав кадри побиття на харківському стадіоні "Металіст" "шокуючими". Однак, за його словами, харківський футбольний клуб "Металіст" повідомив йому, що винних заарештували і заборонили їм доступ на ігри - про що в програмі згадано не було. Клуб також заявив, що кореспонденти Panorama були на іншому матчі в Харкові, на якому нічого схожого не відбувалося, але в передачі про це не було ані слова.

BBC відповіла, що після нападу на азіатських уболівальників вона зв'язалася з українською футбольною федерацією і міліцією, але три тижні по тому вони продовжували відповідати, що розслідування триває. "Ми зняли дві гри на цьому стадіоні та використовували у передачі обидва матеріали. На другій грі стався напад. На першій ми зняли, як кілька тисяч людей показують щось на кшталт нацистського привітання. У програмі це було показано. Ми також взяли інтерв'ю у начальника місцевої міліції, який заявив, що вболівальники просто вказували на вболівальників іншої команди", - додала корпорація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram