ГоловнаПолітика

Укладачів телерейтингів звинуватили в корупції та маніпуляціях

Глядачам, які беруть участь у вимірюванні рейтингів, платять за те, щоб вони дивилися певні канали та програми.

Укладачів телерейтингів звинуватили в корупції та маніпуляціях
Фото: timeszp.com

Директор телеканалу RU Music Рудольф Кірнос заявив, що до 8% даних про рейтинги телеканалів сфальсифіковані.

Відповідна інформація була оприлюднена на прес-конференції в четвер.

"Близько від 5% до 8% всіх телевізійних панелей всіх домогосподарств, хто бере участь в цих вимірюваннях, вони корумповані... - сказав Кірнос. - ... Це означає, що така панель вимірювання не має права на існування, оскільки, якщо від 5% до 8% ринку дивляться не так, як треба, цього цілком достатньо, щоб завалити такі програми, як "Майданс" та інші, не кажучи вже про нішеві канали, які просто не можуть зрозуміти, що відбувається, чому їх не дивляться".

За його словами, мова йде про маніпуляції, які оцінюються в десятки мільйонів доларів, якими наразі невідомі зловмисники маніпулювали на рекламному ринку за допомогою фальсифікації рейтингів.

Кірнос повідомив, що було проведено спеціальне розслідування, в результаті якого вдалося виявити схему, за допомогою якої до сьогодні вдається штучно підвищувати або знижувати рейтинг каналу, а також окремої телепрограми. Розпочато міліцейське розслідування та порушено кримінальну справу.

"Розслідування встановило, що щонайменше два високопоставлених співробітника GFK (українського підрозділу) робили те, що продавали, в повному розумінні слова, базу даних домогосподарств. До того ж робили це протягом досить тривалого часу і отримували за це досить велику винагороду, яка обчислюється десятками тисяч доларів", - сказав Кірнос.

Адреси передавалися певній групи осіб, які, в свою чергу, за матеріальну винагороду вказували учасникам вимірювання, коли й які канали дивитися. Навіть була розроблена спеціальна інструкція з перегляду.

"Я від імені телеканалу RU Music, від імені всіх тих, хто брав участь у цьому розслідуванні, хочу звернутися до всіх центральних телеканалів, всіх телевізійних груп... індустріального телевізійного комітету з вимогою підтримати наше звернення до правоохоронних органів, як це робиться в усіх цивілізованих країнах", - сказав Кірнос.

Він зазначив, що у телеканалів і комітету є вся інформація про ці фальсифікації, але вони не хочуть її оприлюднення.

За його словами, ініціатори розслідування передали інформацію про порушення в головний офіс GFK, який дав свою згоду на співпрацю як з правоохоронними органами в цьому питанні, так і з самими ініціаторами розслідування, і підтвердив наявність щонайменше нез'ясованого аномального перегляду понад 100 родинами, які беруть участь у панелі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram