ГоловнаПолітика

Бузек сподівається, що Янукович розуміє сигнали ЄС

Європолітик вважає, що Україна вже опинилася в певній ізоляції.

Бузек сподівається, що Янукович розуміє сигнали ЄС
Фото: udf.by

Колишній президент Європейського парламенту Єжи Бузек вважає, що Президент Віктор Янукович розуміє тривожні сигнали, які подає Європейський Союз із приводу внутрішньополітичної ситуації в Україні.

Про це Бузек сказав в інтерв'ю виданню "Коммерсантъ-Украина".

"Якщо ми в ЄС говоримо, що "стурбовані вашим рішенням", це означає, що таке рішення віддаляє вас від ЄС. Віктор Янукович - не новачок у політиці, і я впевнений, що він прекрасно розуміє наші сигнали, вони для нього звучать доволі чітко", - зазначив європейський політик.

При цьому Єжи Бузек вважає, що Україна вже опинилася в певній ізоляції.

"Якщо Європейська комісія, Європарламент і країни-члени ЄС обговорюють бойкот української частини Євро-2012, то можна говорити, що почалася певна ізоляція", - сказав він.

При цьому він зазначив, що Україна сама загнала себе в нинішню ситуацію.

"Надії ЄС на те, що ми можемо поліпшити взаємини і підписати угоду про асоціацію, поліпшити наші торгові зв'язки, інтеграцію бізнес-спільнот - усі ці очікування розбиваються через те, що Україна завела себе в нинішню ситуацію", - додав він.

Бузек наголосив, що проблема полягає не тільки в справі Тимошенко, "просто справа Юлії Тимошенко найбільш помітна, і порушення в ній абсолютно очевидні".

У ЄС не розглядають питання про обмежувальні заходи щодо України, але, разом із тим, дали українській владі зрозумілий сигнал.

— Герман Ван Ромпей, голова Європейської ради

Європейський політик укотре заявив, що ЄС вбачає в цих кримінальних переслідуваннях політичні мотиви і що такі дії української влади віддаляють Україну від євроінтеграції.

Але, на його думку, все ще може змінитися і це залежить винятково від влади України.

"До успіху можуть привести вільні парламентські вибори, дотримання прав людини і прав ув'язнених, а також проведення реформ, зокрема, відокремлення кримінальної відповідальності від політичної", - зазначив Бузек.

Також Бузек вважає, що Україна все ще має шанси підписати угоду про асоціацію з ЄС 2012 року.

Нагадаємо, ЄС неодноразово висловлював занепокоєння з приводу ситуації з Тимошенко, яку засуджено до семи років тюремного ув'язнення за перевищення повноважень під час підписання газової угоди з Росією 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram