ГоловнаПолітика

Литвин: депутатів не можна позбавляти права денонсувати міжнародні угоди

Спікер схвалив відповідний вердикт КСУ.

Литвин: депутатів не можна позбавляти права денонсувати міжнародні угоди
Фото: segodnya.ua

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає логічним рішення Конституційного Суду, який визнав неконституційним позбавлення парламенту права вносити законопроекти про денонсацію міжнародних угод.

Про це він сказав в інтерв'ю журналістам, коментуючи відповідне рішення КС.

В. Литвин вважає "абсолютним нонсенсом" забороняти народним депутатам вносити на розгляд парламенту відповідні законопроекти.

Він зазначив, що в Конституції України чітко зафіксовано, які законопроекти не може вносити народний депутат. За його словами, народний депутат не може вносити тільки проект закону про державний бюджет України, "а все інше - це право народного депутата".

За словами В. Литвина, саме такий висновок надано від Верховної Ради України в КС із цього питання.

Нагадаємо, вчора, 31 травня, Конституційний Суд оприлюднив рішення за поданням 47 народних депутатів про неконституційність позбавлення Верховної Ради права вносити законопроекти про денонсацію міжнародних угод.

11 січня цього року Верховна Рада внесла зміни до Регламенту ВР, за якими народні депутати не мають права вносити на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію міжнародних договорів. Передбачалося, що це право повинні мати тільки Президент і Кабінет Міністрів.

КС зазначив, що, відповідно до статті 93 Конституції, право законодавчої ініціативи мають Президент, народні депутати, Кабінет Міністрів і Національний банк.

"Конституція України не містить положень, які виключали б можливість народних депутатів України вносити на розгляд Верховної Ради законопроекти про ратифікацію та денонсацію міжнародних договорів", - йдеться в мотивувальній частині рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram