ГоловнаПолітика

Британського прем'єра закликають не їхати на Євро в Україну

У ЗМІ вважають політичний туризм "показухою".

Британського прем'єра закликають не їхати на Євро в Україну

Прем'єр-міністра Великобританії Джеймса Кемерона закликають не їхати в Україну на Євро-2012, поки екс-прем'єр Юлія Тимошенко перебуватиме за ґратами

Про це пише газета The Guardian.

"П'ять років тому, коли ухвалювалося рішення про проведення Євро-2012 в Польщі та Україні, остання все ще асоціювалася з "помаранчевою революцією", і була надія, що спільний чемпіонат спонукає Україна піти слідами Польщі у справі успішного "повернення до Європи", але натомість Україна неухильно рухається в неправильному напрямку, пише видання.

При цьому, автор статті переконаний, що сьогодні в Україні "корупція виражається навіть у грабіжницьких цінах на проживання в готелях міст, що приймають Євро-2012, а футбольним фанатам із темним кольором шкіри британське телебачення радить залишитися вдома і подивитися чемпіонат по телебаченню".

При цьому The Guardian дивується з приводу того, що польські лідери мали б першими підтримати бойкот України, проте прем'єр Дональд Туск висловив упевненість, що "майже всі" голови європейських держав приїдуть на ЧЄ, і висловився на користь "тихої" дипломатії, оскільки в іншому разі Україна знову повернеться в обійми Москви.

Водночас, на думку автора статті, поляки закликають знайти спосіб розрізняти Януковича й Україну, але питання в тому, як це зробити, пише автор статті.

"Немає якогось правила, бойкотувати чи ні спортивний або культурний захід, чи то Євро-2012, чи московська, чи пекінська Олімпіада, або недавнє "Євробачення" в іще більш репресивному і корумпованому Азербайджані. Кожен лідер повинен вирішувати сам", - вважає Еш.

"Можливо, виступ англійської збірної позбавить Девіда Кемерона і Вільяма Хейґа цих моральних мук. Але якщо Англія дійде до чвертьфіналу, а Тимошенко все ще буде у в'язниці, я думаю, їм не варто їхати. Такий спортивно-політичний туризм має сумнівну цінність і відгонить дипломатичною показухою. До того ж, удома вони мають справи важливіші, наприклад, порятунок британської економіки. Чим вони ризикують, не поїхавши? Можливо, президент Янукович на знак помсти бойкотує Олімпіаду в Лондоні? От би він так і зробив!" - додає автор матеріалу.

Нагадаємо, раніше про бойкот Євро-2012 заявили європейські дипломати і чиновники. Проте пізніше єврокомісар з розширення ЄС і європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що за підсумками дебатів у Європарламенті щодо України та справи Тимошенко вирішено не бойкотувати чемпіонат Європи з футболу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram