ГоловнаПолітика

Колесніченко: російську хочуть залишити мовою вулиці, кухні та ринку

Регіонал нагадав, що в України є і міжнародні зобов'язання.

Колесніченко: російську хочуть залишити мовою вулиці, кухні та ринку
Фото: Макс Левин

Пропозиція голови Верховної Ради Володимира Литвина використовувати російську мову як мову міжнаціонального спілкування є спробою звільнити її від державної підтримки та захисту.

Про це заявив "регіонал" Вадим Колесніченко, коментуючи пропозицію спікера Володимира Литвина під час візиту до Воронежа використовувати російську мову як мову міжнаціонального спілкування, повідомляє прес-служба Партії регіонів.

За словами Колесніченка, заяву голови Верховної Ради про те, що в Україні "прекрасно працює" закон Української РСР про мови зразка 1989 року, не відповідає дійсності.

"На території України діють тільки ті закони УРСР, які не суперечать законам сучасної Української Держави", - зазначив "регіонал".

Колесніченко також зауважив, що за останні 20 років в Україні ухвалено понад 80 законів, які виключають використання будь-якої іншої мови, крім української - "отже, закон, про який говорив Литвин, уже не діє".

На його думку, пропозиція В. Литвина використовувати російську як мову міжнаціонального спілкування спрямована лише на те, щоб "звільнити її від державної підтримки та захисту, залишити мовою вулиці, кухні та ринку".

"Не думаю, що українська спільнота, мільйони людей, погодяться з такими заявами пана Литвина", - заявив "регіонал".

Колесніченко також зазначив, що більш ніж 95% усієї періодики та книг в Україні видають російською мовою.

Нагадаємо, під час візиту до Воронежа В. Литвин наголосив, що, згідно із законодавством, парламенту доведеться завершити розгляд мовного законопроекту. Без цього Рада не може приступити до наступних питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram