ГоловнаПолітика

Суддів позбавлять залежності від нардепів

"Дружбу" між суддями та депутатами усунуть.

Суддів позбавлять залежності від нардепів
Фото: http://korrespondent.net

Радник Президента Андрій Портнов заявив, що внесений до парламенту законопроект про зміни до закону про Вищу раду юстиції сприяє незалежності судів.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Цим законом передбачено, що під час розгляду в парламенті безстрокового призначення суддів народні депутати позбавляються права відкладати розгляд, ставити суддям питання, ініціювати перевірки та ін. У них залишається лише церемоніальна функція - проголосувати за кандидатури, подані списком Вищою кваліфікаційною комісією суддів (створеною за рекомендацією Ради Європи). Тобто всі судді, які пройшли цю комісію, повинні бути затверджені Радою", - пояснив він.

Портнов розповів, для чого потрібно усунути залежність суддів від парламентаріїв.

"Наведу приклад як колишній член комітету ВР з правосуддя. Кожен суддя, роки за два до закінчення терміну своїх повноважень, починав шукати дружби з членами цього комітету (який треба було пройти перед голосуванням за безстрокову посаду судді). Когось із суддів постійно можна було бачити під дверима комітету... Це і була конвертація суддівської незалежності у своє особисте кар'єрне вирішення питання у ВР", - сказав він.

Портнов очікує, що наступного тижня документ розглянуть у першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram