ГоловнаПолітика

"Нафтогаз" не має наміру купувати газ у Росії, якщо контракт не змінять

Водночас керівник компанії переконаний, що сторони найближчим часом зуміють домовитися.

"Нафтогаз" не має наміру купувати газ у Росії, якщо контракт не змінять
Евгений Бакулин
Фото: comments.ua

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Євген Бакулін повідомив про намір компанії мінімізувати закупівлю російського газу, якщо РФ відмовиться змінювати газові контракти.

Про це він сказав журналістам у Рівненській області у вівторок.

Голова "Нафтогазу України" нагадав, що зараз ціна природного газу для низки європейських країн є нижчою, ніж для України, яка не платить за його транспортування й отримує безпосередньо на кордоні з Російською Федерацією.

"Це неправильно, тож якщо найближчим часом цих умов не переглянуть, ми докладемо максимум зусиль для того, щоб знайти інші джерела постачання газу, зокрема з Європи, і різко збільшити власний видобуток, тобто мінімізувати постачання російського газу", - зазначив він.

За його словами, Україна на переговорах із російським "Газпромом" домагається перегляду наявних газових контрактів, а не отримання знижки на ціну імпортованого газу.

"Коли ми ведемо переговори з "Газпромом", ми не говоримо про зниження ціни, ми говоримо про умови перегляду контракту, щоб він відповідав інтересам України і був не гірший від європейських умов", - сказав він.

Водночас голова НАК певен, що сторони найближчим часом зуміють домовитися.

"Для того, щоб була обрана золота середина, щоб було і хороше сьогодення, і перспектива на майбутнє, повинна бути зацікавленість обох сторін. Якщо буде взаємний інтерес, то цей контракт буде працювати довго", - додав Бакулін.

Говорячи про можливе створення газотранспортного консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС), голова "Нафтогазу України" повідомив, що ключовим завданням для країни є повноцінна робота ГТС.

При цьому він не виключив, що в разі створення тристороннього консорціуму з європейської сторони можуть узяти участь в управлінні нею і одна, і декілька європейських компаній.

"Це можуть бути і компанії, і консорціум. Нам важливо, щоб наша ГТС працювала і мала перспективу, а також була високорентабельною і вирішувала завдання, що стоять перед Україною, Росією та Європою", - підсумував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram