ГоловнаПолітика

Магера: є два основні механізми дострокового розпуску парламенту

Магера: є два основні механізми дострокового розпуску парламенту

Існує два основні конституційні механізми дострокового припинення роботи парламенту.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua розповів заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"Відповідно до статті 90 Конституції України, якщо парламент не починає роботу протягом 30 днів, то на підставі цього президент України має право видати указ про його розпуск. Але це право президента, а не обов'язок. Відповідно до законодавства, в цьому випадку він може діяти на власний розсуд. Президент може не припиняти роботу Верховної Ради, навіть якщо вона не збирається на засідання впродовж значно більшого терміну", - заявив заступник голови ЦВК.

За словами Магери, існує й друга юридична норма. Відповідно до статті 82 Конституції України, Верховна Рада не може почати роботу, якщо не обрано щонайменше дві третіх депутатського складу, тобто 300 депутатів. Ця вимога поширюється на весь термін роботи Ради, а не тільки на період її обрання.

"У такому разі президент повинен підписати указ про проведення дострокових виборів", - зазначив Магера.

Є ще й третій шлях - якщо депутати складуть повноваження, а на їхнє місце не буде кого обрати, тобто, якщо вичерпається список кандидатів. 2007 року партії мали право анулювати списки, чим вони і скористалися. Але зараз такого права немає. Цей механізм дуже складний і малоймовірний.

Нагадаємо, 25 травня спікер Верховної Ради Володимир Литвин запропонував Верховній Раді саморозпуститися і оголосити дострокові вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram