ГоловнаПолітика

Ставнійчук: нинішній парламент не має підстав для саморозпуску

Ставнійчук: нинішній парламент не має підстав для саморозпуску
Фото: glavred.info

Конституцією не передбачено механізму саморозпуску Верховної Ради.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua розповіла радник Президента України, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук.

За її словами, для припинення роботи і парламенту, і окремих депутатів існують чітко визначені підстави.

"Якщо говорити про інститут позачергових виборів, то після змін у законодавстві про вибори 2007 року, а також повернення до старої редакції Конституції істотно скоротилася кількість підстав для дострокового припинення роботи парламенту", - пояснила Ставнійчук.

Тепер навіть для припинення повноважень одного депутата потрібне рішення Верховної Ради.

"Юридичний механізм розпуску Верховної Ради на сьогодні існує. Якщо парламент не збирається на засідання впродовж 30 днів, то формально є підстави для припинення його роботи. Але якщо говорити про час роботи цього парламенту, то до завершення сесії вже не залишається 30 днів. Ні Президентові, ні Верховній Раді не вдасться це зараз зробити, бо просто не вистачить часу", - зазначила радник Президента.

Ставнійчук наголосила, що "наступна можливість буде надана тільки на сесії у вересні, але тоді вже проходитиме передвиборна кампанія".

"На сьогодні я не бачу конституційно-правових можливостей для саморозпуску парламенту. Але вважаю, що спікер ВР Володимир Литвин мав рацію, коли говорив про кризу в нинішньому парламенті", - зазначила радник Президента.

Нагадаємо, 25 травня спікер Верховної Ради Володимир Литвин запропонував Верховній Раді розпуститися й оголосити дострокові вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram