ГоловнаПолітика

В Україні заборонили перевозити ядерні матеріали під час Євро-2012

Міліціонерів не хочуть відволікати від охорони стадіонів.

В Україні заборонили перевозити ядерні матеріали під час Євро-2012
Фото: greenopolis.com

На час проведення Євро-2012 Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯР) не видаватиме дозволів на перевезення ядерних матеріалів територією України.

Про це вчора під час прес-конференції заявила голова ДІЯР Олена Миколайчук.

За її словами, нове положення про транспортування ядерних матеріалів, ухвалене Кабінетом Міністрів України 2007 року, передбачає, що в разі проведення великих масових заходів в Україні ДІЯР може обмежувати такі перевезення.

"Ми цим правом скористалися і майже за рік до початку чемпіонату Євро-2012 надіслали попередження всім нашим зарубіжним партнерам і НАЕК "Енергоатом" про те, що за кілька днів до початку чемпіонату і протягом нього ДІЯР не видаватиме дозволів на перевезення ядерних матеріалів - як для наших станцій, і для транзиту", - сказала О. Миколайчук.

Про мотивацію такого мораторію О. Миколайчук зазначила, що він не пов'язаний безпосередньо з небезпекою таких перевезень. "Не те щоб ці перевезення такі небезпечні, як ви знаєте, за всі ці роки в нас не було жодного інциденту. Ми просто не хочемо відволікати сили правопорядку, залучені до охорони ешелонів, що перевозять ядерні матеріали, від забезпечення безпеки чемпіонату", - уточнила О. Миколайчук і додала: "Ми також беремо участь у роботі штабу, який забезпечує безпеку проведення Євро-2012".

Довідка. Згідно з міжурядовими угодами, територією України здійснюють транзитне перевезення ядерних матеріалів між Росією, Словаччиною та Угорщиною. Україна забезпечує транзит транспорту зі спеціальними вантажами власною територією. Порядок оформлення дозвільних документів на транзит транспорту зі спеціальними вантажами через територію держави регулює законодавство України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram