ГоловнаПолітика

Європарламент вимагає від України волі для політв'язнів

Ухвалено резолюцію стосовно України.

Європарламент вимагає від України волі для політв'язнів
Фото: EPA/UPG

Європарламент закликав владу України звільнити "ув'язнених, які були засуджені за політичними мотивами".

Відповідний заклик міститься в резолюції, яку ухвалив ЄП у четвер, 24 травня.

"ЄП знову заявляє про свою стурбованість з приводу судових процесів проти колишніх і нинішніх високих чиновників уряду, які не були проведені відповідно до європейських стандартів - справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно. ЄП закликає до негайного звільнення всіх ув'язнених, засуджених за політичними мотивами, враховуючи лідерів опозиції", - сказано в резолюції.

У документі ЄП закликає українську владу прояснити ситуацію з "в'язнями за політичними мотивами" до початку виборчої кампанії.

Також європарламентарі закликали керівництво України забезпечити прозорість касаційного процесу у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко, який має відбутися відповідно до чесних правових норм і європейської практики.

Крім того, ЄП висловив жаль через те, що Вищий спеціалізований суд України відклав розгляд касації у "газовій справі" Тимошенко до 26 червня цього року і застеріг від затягування цього судового процесу.

У тексті резолюції є також заклик до української влади дотримуватися прав усіх "ув'язнених за політичними мотивами", у тому числі Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка, а також забезпечити їх необхідною медичною допомогою, доступом адвокатів, родичів та інших осіб, зокрема посла ЄС в Україні.

"ЄП засуджує застосування сили з боку тюремних наглядачів проти Тимошенко і нагадує про зобов'язання України невідкладно розглядати будь-які скарги з приводу застосування тортур чи інших форм жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність поводження", - сказано в резолюції.

Європарламентарі очікують, що українська влада відреагує на досягнуті домовленості щодо належного медичного лікування Тимошенко, а також присутності компетентних представників від ЄС на судовому розгляді апеляційних, касаційних і інших судових процесах проти колишнього прем'єр-міністра України.

"ЄП наполягає на тому, що всі судові справи проти колишніх і нинішніх високих чиновників повинні бути проведені у відповідності до європейських стандартів - справедливо, неупереджено, прозоро і незалежно, а також засуджує той факт, що українська влада порушує нові політично мотивовані справи проти Тимошенко і інших осіб, що суперечить принципам верховенства закону", - сказано в резолюції.

Крім того, в документі йдеться про необхідність розрізняти політичну і кримінальну відповідальність, а також внести зміни в існуючий Кримінальний кодекс України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram