ГоловнаПолітика

П'ять із семи фракцій Європарламенту хочуть свободи для Тимошенко

Переважна більшість європарламетарів виступили проти політичних переслідувань в Україні.

П'ять із семи фракцій Європарламенту хочуть свободи для Тимошенко

5 груп Європарламенту вважають декриміналізацію політичних рішень необхідною для укладення угоди про асоціацію України та Євросоюзу.

Про це йдеться в спільному проекті резолюції цих груп.

Зокрема, до резолюції приєдналися групи "Європейська народна партія", "Прогресивний альянс соціалістів і демократів", "Альянс лібералів і демократів за Європу", "Зелені - Європейський вільний альянс", "Європейські консерватори і реформісти".

"(Європарламент) підкреслює той факт, що підписання, ратифікація угоди про асоціацію та його ефективна імплементація вимагає поліпшення ситуації з правами людини, враховуючи декриміналізацію політичних рішень шляхом реформування Кримінального кодексу, верховенством права, посиленням демократії, кінцем придушення політичної опозиції і чесними, вільними і прозорими виборами", - сказано в проекті.

Групи висловили стурбованість через судові розгляди проти колишніх вищих чиновників, а також закликали українську владу забезпечити їм належне лікування і розмежувати політичну та кримінальну відповідальність.

"(Європарламент) закликає українську владу прояснити ситуацію з ув'язненими, засудженими з політичних мотивів, до початку виборчої кампанії... Висловлює тривогу через становище демократичних свобод у країні, також і через практику використання державних інституцій в якості інструментів для партизанських цілей і політичної помсти", - говориться в проекті документа.

Крім того, групи закликають забезпечити прозорість касації у справі Юлії Тимошенко і висловлюють стурбованість через перенесення суду з касації на 26 червня.

У проекті наголошується, що вирішальне значення мають вільні, справедливі та прозорі парламентські вибори в Україні, а також право керівництва опозиції взяти в них участь.

На думку груп, повне дотримання законодавства про права людини та встановлення базових стандартів Організації з безпеки і співробітництва в Європі зміцнить довіру до головування в ОБСЄ в Україні, яке відбудеться 2013 року.

Крім того, вони висловлюють сподівання на успіх чемпіонату Європи з футболу в Польщі та Україні, закликаючи європейських політиків, які відвідують матчі Євро-2012 в Україні в приватному порядку довідатися про політичну ситуацію в країні та шукати можливість відвідувати політв'язнів у тюрмі.

Нагадаємо, очікують, що в четвер Європарламент ухвалить резолюцію щодо ситуації в Україні.

Всього на розгляд установи представлено 7 проектів резолюції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram