ГоловнаПолітика

Виборці очікують конкретних справ та уваги до своїх проблем - опитування

Введення мажоритарки може зупинити падіння довіри до політичної системи.

Виборці очікують конкретних справ та уваги до своїх проблем - опитування
Фото: Макс Левин

Головним критерієм кандидата в народні депутати для більшості громадян є конкретні справи в окрузі.

Про це свідчать результати опитування, яке провела програма "Голос народу" (телеканал "Ера") 23 травня 2012 року в Києві. На запитання "Чого Ви очікуєте від майбутніх парламентських виборів, які пройдуть за мажоритарно-пропорційною системою?" глядачі переважно відповідали: конкретних справ від кандидатів, а потім і народних депутатів від того чи іншого округу.

"Починаючи з другої половини каденції В. Ющенка, в Україні знижувався рівень довіри до політичної системи. Кількість громадян, які довіряють власному парламенту, знизилася із 27% 2005 року до 6% наприкінці 2006-го і до 3% 2009-го. Схожа ситуація і з довірою до політичних діячів. Сьогодні показники довіри до парламенту і політиків в Україні є одними з найнижчих у Європі і їх легко порівняти з аналогічними показниками довіри в кризових грецькому і португальському суспільствах, - каже соціолог Іван Колодій. - Мажоритарна система виборів народних депутатів здатна значною мірою подолати цю тенденцію".

Зазначимо, що такі настрої з'явилися не тільки перед виборами, а наявні вже тривалий час. У квітні цього року LB.ua зафіксував їх серед своїх користувачів. За результатами голосування, більшість читачів сайту позитивно ставляться до повернення виборів депутатів у мажоритарних округах. На запитання "Що дасть виборцям повернення мажоритарної системи виборів?" 27% відповіли "Можливість обрати політика, який буде працювати на виборця, а не на себе". 24% вважали, що мажоритарна система допоможе пройти в парламент політикам із різних таборів. На третьому місці варіант "Усе буде залежати від самих виборців» (21%), а п'ята частина опитаних упевнені, що з поверненням "мажоритарки" жодних істотних змін не буде. Лише 5% пов'язували з роботою депутатів у конкретних округах можливість отримати від політиків матеріальну допомогу.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради України відбудуться 28 жовтня цього року за змішаною системою: 225 депутатів оберуть за партійними списками, 225 - за мажоритарною системою в одномандатних виборчих округах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram