ГоловнаПолітика

Фельдман просить ГПУ захистити відому правозахисницю

Депутат говорить про "судове свавілля".

Фельдман просить ГПУ захистити відому правозахисницю
Фото: www.ihrpex.org

Народний депутат України Олександр Фельдман звернувся із запитом до генерального прокурора України Віктора Пшонки щодо "судового свавілля" щодо лідера правозахисної організації "Правовий простір" Римми Білоцерківської.

22 травня Рубіжанський міський суд у Луганській області змінив запобіжний захід лідеру правозахисної організації "Правовий простір" Риммі Білоцерківській з підписки про невиїзд на взяття під варту, а також оголосив Білоцерківську в розшук.

Приводом для рішення стала повторна неявка Римми Білоцерківської на судове засідання. Кримінальну справу проти Білоцерківської було порушено п'ять років тому за ст. 296, ч 1 КК (хуліганство) за те, що вона допомагала мешканцям одного з будинків у боротьбі проти будівництва торгового центру біля житлового будинку.

Білоцерківська спробувала заблокувати роботу будівельного крана, але в результаті отримала хімічні опіки обличчя внаслідок застосування забудовником газового балончика, а також опинилася на лаві підсудних. У Сєвєродонецькому суді 7 суддів відмовилися від розгляду справи Римми Білоцерківської. Справу забрали в місто Рубіжне. Білоцерківська зазначає, що відсутня постанова апеляційного суду про зміну підсудності та передачі справи до міського суду м. Рубіжне, а без цієї постанови Рубіжанський суд не правомочний розглядати цю справу. На цій підставі Білоцерківська не визнає правомочності цього суду та не вважає за потрібне бути на його засіданнях.

Олександр Фельдман просить Генеральну прокуратуру перевірити викладені факти, а в разі встановлення порушень законодавства під час провадження у цій справі - сприяти захисту прав Римми Білоцерківської та дотриманню судом норм матеріального та процесуального права. "Практичний правозахист і активність громадянського суспільства потрібно підтримувати у становленні та всебічно захищати, а не блокувати", - вважає Фельдман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram