ГоловнаПолітика

Великі гроші захищають багату людину від покарання, - Александровська

Відсутність рівноправності в правовій сфері очевидна.

Великі гроші захищають багату людину від покарання, - Александровська
Фото: focus.ua

Депутатську недоторканність варто було б скасувати. Таку думку Інституту Горшеніна висловила народний депутат України (КПУ) Алла Александровська.

"Але я хочу, щоб люди задумалися ось над чим: що захищає громадянина від правового переслідування у разі порушення закону? Повинен захищати закон. Проте корупція в тому, що великі гроші захищають багату людину від юридичного покарання в разі порушення ним закону", - вважає Александровська.

Народний депутат вказала на безліч прикладів недотримання законів в Україні.

Об\'єднана опозиція вимагає скасувати депутатську недоторканність одночасно зі скасуванням недоторканності Президента і суддів, а також ухвалити закон про порядок імпічменту президента.

— Арсеній Яценюк, лідер партії "Фронт Змін"

"Скільки ми бачимо прикладів, коли так звані "мажори" порушують Правила дорожнього руху і від цього страждають прості громадяни? Вони отримують покарання, не маючи депутатського імунітету? Не отримують. У нас сотні тисяч громадян звернулися в суди - це діти війни - з тим, щоб усе-таки домогтися необхідної надбавки до пенсії, яку їм гарантує відповідний закон. Багато хто з них отримав позитивні рішення судів, які не виконують. Відсутність рівноправності в правовій сфері очевидна. І річ не в імунітеті, який гарантує депутатам Конституція, а в тій корупції, яка дозволяє за гроші вирішувати всі питання, в тому числі - захищати багату людину від кримінального покарання. Тому я думаю, що якщо депутатську недоторканність буде скасовано, то все одно ті, хто є і депутатами, і не депутатами, і мають великі гроші - себе захистять, вони перед законом відповідати не будуть, на жаль", - вважає народний депутат .

На її думку, законопроект про скасування депутатської недоторканності буде проголосовано у Верховній Раді.

"Тому що більшість у парламенті - це ПР, до якої приєдналися перебіжчики від Юлії Тимошенко. В їх середовищі чимало людей багатих, яким, як вони самі говорять, потрібна депутатська недоторканність - але вони підуть на її скасування, бо знають, що їх захистять їх великі гроші. Думаю, перспектива прийняття такого рішення існує, тому що сьогодні це питання порушив президент. Він опирається на більшість у парламенті, яка проведе в парламенті це рішення. І в принципі, з погляду справедливості, потрібно таке рішення провести. Але його слід провести в повному обсязі - в тому плані, що у нас не повинно бути недоторканності ні суддів, ані прокурорів. Усі громадяни України, незалежно від посад, які вони займають, повинні бути рівні перед законом", - сказала Алла Александровська.

Як відомо, Партія регіонів наполягає на розгляді Верховною Радою законопроекту про обмеження депутатської недоторканності. За словами спікера парламенту Володимира Литвина, ВР може розглянути законопроект про часткове обмеження депутатської недоторканності 5 липня 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram