ГоловнаПолітика

У ПР повідомили про серйозні наміри захистити російську мову

Олена Бондаренко впевнена, що права російськомовних українців потрібно захищати.

У ПР повідомили про серйозні наміри захистити російську мову
Елена Бондаренко
Фото: obozrevatel.com

Нардеп від фракції Партії регіонів Олена Бондаренко заявила, що законопроект про засади державної мовної політики ухвалять ще на цій сесії парламенту (закінчується 6 липня)

Про це повідомляє прес-служба Партії регіонів.

"Ми маємо серйозні наміри до кінця цієї сесії ухвалити цей законопроект", - заявила народний депутат.

Вона зазначила, що "у законопроекті Ківалова та Колесніченка (про засади державної мовної політики) враховані майже 90% зауважень, висловлених представниками Венеціанської комісії".

"Цей документ стосується 13 регіональних мов, серед яких - і російської", - уточнила парламентар.

Олена Бондаренко звернула увагу на те, що, "коли говорять про захист української, чомусь відразу забувають, що у російськомовних українців теж є права, і їх теж потрібно захищати". На її думку, права російськомовних українців мають дотримуватися так само, як і права україномовних громадян.

Воночас політик нагадала, що російськомовні українці 1991 року голосували за незалежність України, завдяки чому Україна стала суверенною державою.

"Кожен учень знає українську мову - випускники шкіл східних і південних областей дуже достойно складають тести з української мови. Тобто на Сході та Півдні російськомовні українці знають українську мову, але вони менше використовують її в побуті", - зазначила парламентар. Вона додала, що не можна відібрати у громадян право обирати, якою мовою їм користуватися у повсякденному житті.

"Щодо захисту української мови, необхідно подивитися, яким чином наші політичні опоненти, перебуваючи при владі, намагалися її "захистити": заборонами, квотуванням, обмеженням, насильним переведенням російськомовних шкіл на україномовне навчання без права вибору", - акцентувала увагу Олена Бондаренко.

Проте, на її думку, "захищати українську мову можна тільки стимулюванням і мотивацією". "Нехай наші політичні опоненти запропонують ці механізми стимуляції і мотивації", - додала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram