ГоловнаПолітика

Депутатам заборонили критикувати владу

Напередодні виборів нардепам від опозиції заборонили критикувати владу і приймати пожертвування.

Депутатам заборонили критикувати владу

Ухваливши закон "Про правила етичної поведінки", провладна більшість заборонила політикам негативно висловлюватися про органи державної влади, а також приймати пожертвування.

Про це пише газета "Коммерсант-Украина".

Закон "Про правила етичної поведінки" був ухвалений 265 народними депутатами більшості. Документ зобов'язав осіб, уповноважених виконувати державні функції (враховуючи і народних депутатів) або місцевого самоврядування, "забезпечувати позитивну репутацію органів державної влади та місцевого самоврядування, всіляко сприяти зміцненню довіри громадян до влади".

Крім того, закон забороняє державним діячам приймати пожертвування. У разі надходження такої пропозиції політик зобов'язаний "за можливістю ідентифікувати особу", що запропонувала матеріальну допомогу, і письмово поінформувати про інцидент спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції.

Згідно з ст. 18 закону, за порушення встановлених ним правил особи, уповноважені виконувати державні функції або місцевого самоврядування, нестимуть дисциплінарну, адміністративну, кримінальну чи матеріальну відповідальність. Головне науково-експертне управління Верховної ради звернуло увагу народних депутатів на те, що в законі не пропонується ані порядок притягнення до відповідальності за порушення вимог, ані конкретні санкції.

Представники опозиції заявили, що закон обмежує їхні права. "Всі вибори в світі проводяться за рахунок пожертвувань. Якщо закон заборонить критику влади і приймання пожертвувань, виникнуть труднощі з проведенням виборчої кампанії", - сказав виданню народний депутат В'ячеслав Коваль ("НУ-НС")." Цей закон дає владі додаткові важелі впливу на опозицію", - вважає народний депутат Володимир Бондаренко ("БЮТ")." Зрозуміло, що під час виборчої кампанії опозиція буде критикувати владу, і я порушу цей закон. Що мені за це буде? - обурився народний депутат Юрій Гримчак ("НУ-НС"). - Більшої дурості, ніж ухвалення таких законів, немає!"

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив виданню, що порушники закону "Про правила етичної поведінки" передусім нестимуть моральну відповідальність: "Ми будемо вказувати виборцям на депутатів, які порушують закон, і нехай люди вирішують, чи можна за них голосувати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram