ГоловнаПолітикаЖиття

В опозиції вважають "поліцейщиною" камери спостереження на вулицях

Таким чином влада нібито спробує чинити тиск на учасників вуличних акцій.

В опозиції вважають "поліцейщиною" камери спостереження на вулицях
Фото: http://20minut.ua

Пропозицію міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка встановити в громадських місцях камери відеоспестереження визнали спрямованою проти вуличних акцій.

Про це пише газета "Коммерсант-Украина".

Раніше Захарченко звернувся до Ради національної безпеки і оборони з пропозицією якомога швидше розглянути питання обладнати вулиці міст камерами відеоспостереження.

"Обладнання громадських місць камерами відеоспостереження дозволить громадянам почуватися безпечніше. Використання таких систем дозволить зменшити кількість співробітників міліції на вулицях міст, водночас зробивши їх роботу ефективнішою", - йдеться в повідомленні, опублікованому вчора на сайті МВС.

У міліції сподіваються, що встановлення камер допоможе скоротити витрати, а вивільнені кошти можна буде спрямувати на переоснащення МВС.

Перші системи відеоспостереження з'явилися в 1950-х роках, але стали активно використовуватися лише в 1990-х роках. Вуличне відеоспостереження найбільше розповсюджене у країнах Євросоюзу та США. Тільки Великобританія, імовірно, використовує більше 4 млн камер, що становить 10% від загальної кількості встановлених систем відеоспостереження в світі.

Як пояснили виданню в МВС, міліція визначила 14 видів об'єктів, біля яких слід встановлювати камери відеоспостереження. Серед них - вокзали, медичні установи, стадіони, площі, великі торгові центри та великі парки.

"Така практика застосовується практично у всіх країнах Європи. Наприклад, за проведенням Мюнхенської ярмарки поліція стежить за допомогою 15 камер, а поліцейських у цей час там не так вже й багато", - пояснив перший заступник начальника управління зі зв'язків з громадськістю МВС Сергій Бурлаков.

За його словами, співробітники МВС проведуть переговори з керівництвом Київської міської держадміністрації, якому прем'єр-міністр Микола Азаров на прохання глави МВС уже доручив розглянути питання встановлення камер відеоспостереження в столиці: "За нашими підрахунками, в Києві необхідно встановити близько 11 тис. камер. Трансляція з них йтиме в районні управління міліції та головне управління МВС у Києві".

Представники громадських організацій, які проводять мітинги в центрі столиці, до ініціативи МВС ставляться вкрай негативно.

"Тимчасом як в країні немає грошей на пенсії, влада напередодні виборів розгортає поліцейщину для стеження за мітингами опозиційних об'єднань, щоб потім чинити на них тиск", - упевнений глава "Коаліції учасників помаранчевої революції" Сергій Мельниченко.

У міліції з таким формулюванням не згодні. "Лише кілька разів на місяць Майдан та інші площі стають місцями проведення мітингів, а в інший час там гуляють прості громадяни, про безпеку яких ми і піклуємося", - підкреслив Сергій Бурлаков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram