ГоловнаПолітика

Литвин: влада не винесла уроків з чорнобильської трагедії

Спікер закликав ухвалити Чорнобильський кодекс.

Литвин: влада не винесла уроків з чорнобильської трагедії
Фото: segodnya.ua

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за необхідність ухвалення Чорнобильського кодексу, повідомили в прес-службі ВР.

"Сьогодні є потреба в інвентаризації чорнобильського законодавства, - сказав Литвин, відповідаючи у четвер на запитання журналістів. - Я намагаюся переконати колег по парламенту і уряд у необхідності після проведення такої інвентаризації ухвалити Чорнобильський кодекс".

Зараз, сказав він, різні аспекти чорнобильської проблематики регулюють понад одна тисяча нормативно-правових актів, значну частину яких ухвалили ще за радянських часів.

За словами керівника парламенту, "на жаль, з чорнобильської трагедії не були винесені уроки". Від цієї теми, сказав він, "намагаються закритися", в тому числі і в Україні, згадуючи про неї лише напередодні чергової річниці катастрофи.

Литвин зазначив, що світ, в тому числі європейське співтовариство, "продемонстрували безвідповідальність у Чорнобильських питаннях". Україна, пояснив він, виконала всі зобов'язання, що виникли внаслідок аварії на ЧАЕС. Проте, зазначив керівник парламенту, зарубіжні партнери не поспішають виконувати свою частину зобов'язань і гарантій. Зокрема, досі остаточно не вирішена низка проблем, у тому числі не профінансовано на 100% будівництво нового об'єкта "Укриття".

Голова Верховної Ради повідомив, що на ліквідацію наслідків Чорнобильської аварії, у тому числі вирішення соціальних питань, необхідно щорічно бизько 75-80 млрд. грн. Разом з тим, у межах бюджетних можливостей, на ці потреби виділяється лише 5-10% від необхідної суми, що не дозволяє вирішити у повному обсязі проблему виконання соціальних гарантій для ліквідаторів аварії та інших категорій чорнобильців.

Разом з тим, Литвин зазначив, що цього року було знайдено можливості для суттєвого підвищення рівня виплат всім категоріям чорнобильців. В Україні, сказав він, налічується 2.5 млн. чорнобильців, з них 500 тисяч - діти.

Раніше повідомляли, ГПУ порушила кримінальну справу щодо розтрати чиновниками 3 млн бюджетних коштів під час будівництва об'єктів у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Нагадаємо, на ЧАЕС офіційно розпочалося будівництво нового саркофага.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram