ГоловнаПолітика

Кримські татари скаржаться на брак мажоритарних округів

Причина полягає в спеціальній політиці переселення.

Кримські татари скаржаться на брак мажоритарних округів
Фото: glavcom.ua

У Криму немає округів, де б кримські татари жили в більшості.

Про це розповів перший заступник голови Меджлісу кримськотатарского народу Рефат Чубаров.

"Кримські татари масово почали повертатися на свої землі останніми роками напередодні розпаду СРСР. Я тоді працював у Державній комісії при Раді міністрів СРСР, і ми розглядали схему розселення людей, які повертаються і ще повертатимуться. І вже тоді голосно говорили про те, що схема розселення розроблена кримською, московською владою, за підтримки київської влади, таким чином, щоб коли всі кримські татари повернулися, вони в одній адміністративно-територіальної одиниці не становили більше 25-30%", - розповів він.

За його словами, представники кримськотатарського народу боролися з цією схемою, проте, вона діє досі. "Де-факто ми змогли трохи переламати. Але все одно в Криму ви не знайдете жодного району чи міста, де кримські татари становили б, принаймні, більше 30%", - повідомив Чубаров.

Через це у кримських татар немає власних мажоритарних округів.

"Ми завжди в кількісній меншості. Але цей розподіл мажоритарних округів, що є в АРК, взагалі виходить за межі. Просто неозброєним оком можна побачити неймовірні кульбіти з фігурації цих округів, які забезпечують нам ще більшу меншість, ніж є насправді", - зазначив Чубаров.

Нагадаємо, сьогодні парламент відмовився ухвалити в першому читанні законопроект про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, і доручив доопрацювати його до наступного пленарного тижня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram