ГоловнаПолітика

Євросоюз зачиняє двері для нових членів

Розширення припиниться на Хорватії.

Євросоюз зачиняє двері для нових членів

Євросоюз 2013 року надовго зачинить двері для нових членів після вступу до нього Хорватії.

Про це заявив у хорватському місті Спліт маршал (голова) Сенату Польщі Богдан Борусевич.

За його словами, "Хорватія входить у Євросоюз останньої миті", після чого запанує тривала пауза в розширенні ЄС, що спричинено несприятливою наразі економічною кон'юнктурою.

При цьому Польща активно підтримує долучення до спільноти нових держав південно-східної Європи, зазначив Борусевич, який у Хорватії бере участь у конференції "Регіональний розвиток і фонди ЄС - польський досвід".

Хорватський віце-прем'єр Бранко Грчич повідомив учасників зустрічі, що вже в другій половині 2013 року Хорватія очікує отримати для розвитку 450 млн євро з фондів ЄС, а 2014 року - 1,08 млрд євро. "Це величезна сума, і країні необхідно підготуватися до її освоєння", - зазначив Грчич.

Міністр регіонального розвитку Польщі Ельжбета Беньковська, зі свого боку, порадила хорватському уряду максимально ефективно витрачати кошти, які виділяє Євросоюз. За її словами, яскравим зразком нераціонального освоєння фондів ЄС є Греція, приклад якої показує, до чого це може призвести.

Помічник міністра закордонних справ Хорватії Хрвоє Марушич зазначив, що вступ країни в Євросоюз дасть їй нові можливості, передусім для економічного розвитку. "І після приєднання до ЄС Хорватія далі допомагатиме іншим країнам регіону в їхньому прагненні до євроінтеграції і тим самим зробить внесок у зміцнення стабільності в південно-східній Європі", - наголосив він.

Нагадаємо, протягом кількох місяців перед Євросоюзом стоїть також питання вступу Сербії, яка тривалий час домагається членства в спільноті. На початку березня члени Європейського парламенту попросили лідерів Євросоюзу схвалити надання Сербії статусу кандидата на вступ до складу Європейської спільноти. Трохи раніше з таким проханням також зверталася Рада міністрів ЄС із загальних питань.

Однак проти висловився уряд Румунії, який зазначив, що Бухарест не підпише угоди до тих пір, поки сербський уряд не дасть гарантії правового захисту 30-тисячній румунській меншині на території своєї країни. Проте згодом Румунія відмовилася від претензій до Белграда.

У березні на саміті в Брюсселі Євросоюз ухвалив рішення надати Сербії статус кандидата в члени ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram