ГоловнаПолітика

Про що поговорять Янукович і Путін на саміті СНД? - експерт

Путін і Янукович уперше за всю довгу історію своїх відносин зустрінуться в Москві як два повноправних очільники держави.

Про що поговорять Янукович і Путін на саміті СНД? - експерт
Евгений Курмашов
Фото: Макс Левин

Неформальний саміт голів СНД у Москві - це, перш за все, можливість для лідерів держав поспілкуватися в неформальній обстановці і залагодити найгостріші питання двосторонньої співпраці. Для Віктора Януковича московський саміт - це можливість зустрітися з Володимиром Путіним і в рамках двосторонньої зустрічі постаратися вирішити накопичені проблеми. Януковича цікавитиме передусім питання ціни на російський газ.

Таку думку висловив директор політичних програм Інституту Горшеніна Євген Курмашов, коментуючи можливі наслідки саміту голів СНД, який відбувається в Москві 15 травня.

З ентузіазмом дивлюся на відносини України і Росії, і завжди дивився.

— Віктор Янукович

"Зовнішньополітичні проблеми на європейському треку, зі свого боку, не сприятимуть посиленню переговорних позицій українського Президента. Водночас Янукович обов'язково порушуватиме перед Путіним питання про перегляд газових контрактів, укладених 2009 року Юлією Тимошенко. Одним із козирів, який Янукович завбачливо приховав ще кілька місяців тому, буде питання про ратифікацію українським парламентом Договору про створення зони вільної торгівлі з СНД, який Микола Азаров підписав у Санкт-Петербурзі ще в грудні минулого року. Радше за все, Янукович спробує розіграти цю карту в обмін хоча б на часткові поступки Москви в питанні ціноутворення на російський газ", - вважає експерт.

При цьому Курмашов вважає, що це питання актуальне і для Володимира Путіна, який ще прем'єр-міністром дуже просив Віктора Януковича, щоб Верховна Рада ратифікувала цей договір синхронно з Державною думою РФ: "Як пам'ятаємо, Київ не підтримав цієї ініціативи, і синхронної ратифікації не відбулося. Немає жодних сумнівів у тому, що Путін чудово пам'ятає цю ситуацію і заледве чи відчуває відтак особливу вдячність до свого українського колеги".

Загалом, на думку експерта, зустріч Путіна і Януковича матиме важливий етапний характер.

"Путін і Янукович уперше за всю довгу історію своїх стосунків зустрінуться в Москві як два повноправних очільники держави. Історія взаємин цих двох політиків налічує заледве не десять років, і ось щойно сьогодні вони подивляться один одному у вічі як два президенти. Це означає, що коло питань, які обговорюватимуть Путін і Янукович, буде доволі масштабним. Одним із головних питань, яке сьогодні дуже цікавить Путіна і "Газпром", залишається майбутнє газотранспортної системи України. У переговорах, які на різних рівнях тривали майже рік, залишилися деякі нюанси, які можна вирішити тільки на найвищому рівні - питання остаточної ціни і деталі угоди. Цілком імовірно, що під час закритої зустрічі на саміті голів СНД Янукович і Путін упритул підійдуть до обговорення нюансів приватизації української ГТС. Це питання нелегке, і одним-двома раундами переговорів воно заледве чи обмежиться", - упевнений Курмашов.

Нагадаємо, сьогодні, 15 травня, Віктор Янукович відвідає Москву, де візьме участь у неформальному саміті СНД на запрошення президента Росії Володимира Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram