ГоловнаПолітика

Янукович зустрінеться з Путіним, щоб відновити взаємну довіру і повагу, - Кінах

Головне, чого Україна очікує від саміту, - це відновлення взаємної довіри та поваги.

Янукович зустрінеться з Путіним, щоб відновити взаємну довіру і повагу, - Кінах
Анатолий Кинах
Фото: Макс Левин

Про це повідомив народний депутат, голова УСПП, екс-віце-прем'єр-міністр України Анатолій Кінах у коментарі Інституту Горшеніна з приводу саміту голів країн СНД, який відбудеться в Москві 15 травня.

"Для нас має принципове значення (і це не тільки задля української влади, а й усього українського суспільства, так само, як і росіян) відновлення взаємної довіри, взаємної поваги, зокрема, через постійні комунікації та контакти на рівні перших осіб. Це саме той фундамент, на підставі якого можна вирішувати найскладніші питання. Я думаю, це теж буде одним із завдань і очікувань від завтрашньої зустрічі", - резюмував політик.

При цьому українська влада не очікує від саміту кардинальних рішень. "Я впевнений, буде розмова, спрямована на подальші кроки для поглиблення інтеграційних процесів на євразійському просторі. Позиція голови держави Україна відома і сформульована відповідною постановою ВР. Україна стратегічно і безповоротно зміцнює євроінтеграційний напрямок, і для нас це питання має принципове значення в контексті формування сучасних європейських світових стандартів економіки, захисту прав людини, а також створення сприятливих умов для залучення інвестицій, модернізації економіки та збільшення конкурентоспроможності.

Зараз, я сказав би так, ЄС запропонував паузу. І я так розумію, що вона піде на користь - ця пауза - і Україні, і Європейському Союзу

— Віктор Янукович, Президент України

Водночас, я думаю, ми будемо підкріплювати свою аргументацію в контексті співпраці щонайменше в параметрах 3+1 щодо Митного союзу, щоб поглиблювати нашу співпрацю з дуже серйозним партнером, таким як Росія. Ми сподіваємося на сприятливі умови, які дадуть можливість ратифікувати Угоду про ЗВТ у рамках СНД. Якихось кардинальних рішень ми не очікуємо, тим паче, що йдеться про стратегічні інтереси, які повинні бути прогнозованими, передбачуваними та зрозумілими нашим партнерам і на Заході, і на Сході", - повідомив політик.

Анатолій Кінах переконаний, що Україна повинна бути на взаємовигідних умовах на всіх напрямках, де є український інтерес. "І я дуже не хотів би, щоб ми формували політику, що посилення співпраці з ЄС суперечить поглибленню співпраці з РФ або навпаки. Необхідно формувати рівноправні умови по всьому периметру, без подвійних стандартів, на умовах взаємної вигоди, взаємної довіри і поваги. Щодо позиції наших європейських партнерів, я думаю, що нам усім стане мудрості і відповідальності не руйнувати того непростого шляху, який Україна подолала за останні 20 років, і всі ті досягнення й результати, яких ми досягли за останні 20 років співпраці з ЄС. І це повинно стати основним сценарієм подальшого розвитку відносин", - заявив народний депутат.

Нагадаємо, 15 травня Віктор Янукович відвідає Москву, де візьме участь у неформальному саміті СНД на запрошення президента Росії Володимира Путіна.

На думку директора політичних програм Інституту Горшеніна Євгена Курмашова, перемовини 15 травня будуть складними для обох сторін, оскільки чимало інтересів Путіна не збігаються з інтересами Януковича, його найближчого оточення, а також лояльних до діючого українського Президента бізнес-груп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram