ГоловнаПолітика

В опозиції розповіли, де візьмуть гроші на підвищення зарплат

Гроші з'являться в внаслідок детінізації економіки та боротьби з корупцією.

В опозиції розповіли, де візьмуть гроші на підвищення зарплат
Фото: svoboda.ictv.ua

Лідер "Фронту Змін" Арсеній Яценюк повідомив, за рахунок яких ресурсів опозиція планує виконати після приходу до влади свої обіцянки про збільшення зарплат і пенсій.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Коммерсант-Украина".

За словами Яценюка, головним джерелом підвищення соцвиплат стануть гроші, що з'являться в бюджеті внаслідок детінізації економіки та боротьби з корупцією.

"Половина - а деякі експерти вважають, що і 60% - вітчизняної економіки знаходиться в тіні. Я можу вам чітко сказати - з 300 млрд грн, які йдуть на державні закупівлі, 50% розкрадається. За прикладами не треба далеко ходити, візьміть підготовку країни до проведення Євро-2012", - сказав він.

"Близько 20 млрд грн щороку не доходять до бюджету від митників і тих, хто "кришує" митницю. Аналогічна ситуація була зі списанням 24 млрд грн боргів енергокомпаній, 11 млрд грн, не сплачених компанією "Лівела", - все це гроші, які вкрали з держбюджету. Тобто перше джерело - кошти, які звільняться після ліквідації "корупційного податку", - додав політик.

"В країні є гроші! Але не можна купувати медпрепарати за $10, якщо вони коштують $1, не можна будувати стадіон за мільярд доларів, коли він коштує $300 млн. Так, наші ініціативи передбачають серйозні витрати - наприклад, виплата додаткових 334 грн пенсіонерам обійдеться держбюджету близько в 40 млрд грн, підвищення мінімальної зарплати - в 100 млрд грн. Великі суми, але я говорив про держзакупівлі - так от, це приблизно стільки ж, скільки на них вкрадено. Але зазначу - наша програма не на один день, не тільки на парламентські вибори. Так не буде, що ми прийшли до влади, а наступного ранку все змінилося. Це відбуватиметься поступово, але обов'язково відбудеться", - пояснив політик.

За словами Яценюка, виконання соціальних стандартів забезпечуватиметься за рахунок розвитку економіки.

"Якщо ми розвиватимемо те основне, що є в нашій країні - сільське господарство, - то ми зможемо впливати на світову продовольчу безпеку. Проте цьому не дають розвиватися корупція й монополія, які є в нашій країні і які нам необхідно викорінити", - розповів політик.

Нагадаємо, опозиція має намір підвищити прожитковий мінімум до 2400 грн і зробити доплати в 334 грн кожному з 13 млн пенсіонерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram