ГоловнаПолітика

Євроінтеграція України залежить від лікування Тимошенко, - президент Литви

Політик зазначає, що довіра Європи до України вичерпується.

Євроінтеграція України залежить від лікування Тимошенко, - президент Литви
Фото: EPA/UPG

Президент Литви Даля Грібаускайте вважає, що європейська перспектива України залежатиме від адекватності лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента Литви.

"Європейську перспективу України оцінюватимуть за тим, як забезпечується право Юлії Тимошенко на отримання адекватної медичної допомоги, як поводяться з іншими лідерами опозиції, які перебувають в ув'язненні, як дотримуються права людини, проводяться внутрішні реформи", - наголошено в повідомленні.

За словами президента, через тяганину з реформами, надто в галузі прав людини, європейська інтеграція України стає все більш примарною.

Тому для подальшої співпраці та взаємної довіри, на її думку, необхідні недвозначні та швидкі рішення України.

"Перш за все - правова реформа і відмова від пострадянських реліктів репресивного права... Довіра Європи до України вичерпується. Можливості виправити ускладнену ситуацію є, однак тільки від самих українців залежить, чи скористаються вони ними, віддадуть перевагу шляху зближення з Європою чи шляху самоізоляції", - підкреслено в повідомленні.

Зазначимо, сьогодні в Харкові Грібаускайте зустрілася з головою Харківської обласної державної адміністрації Михайлом Добкіним і відвідала в лікарні Тимошенко.

На її думку, рішення української влади перевести Тимошенко в лікарню і дозволити оглянути її медикам із Німеччини є позитивним знаком.

Однак, як зазначає вона, це лише перший крок у плані вибору шляху європейських цінностей.

Для довіри між Україною та Євросоюзом також, на думку Грібаускайте, життєво важливі прозорі, вільні та демократичні вибори Верховної Ради нинішньої осені.

Увечері в Києві Грібаускайте має намір також зустрітися з Президентом України Віктором Януковичем і обговорити перспективи євроінтеграції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram