ГоловнаПолітика

Росія посилить енергетичний тиск на Україну, - Соколовський

Експерт вважає, що українська влада усвідомила загрозу.

Росія посилить енергетичний тиск на Україну, - Соколовський
Фото: Артем Атаманюк

Екс-уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський переконаний, що Україна не зможе переглянути вартість газу після повернення Володимира Путіна на посаду президента РФ.

На думку Б. Соколовського, шанси України на перегляд газових контрактів "дорівнюють нулю".

"Росіяни підписували угоди не для того, щоб зараз просто так, без серйозних поступок із нашого боку, відмовитися від них. Тому сподіватися, що Янукович щось вирішить - марно. Першочерговим завданням влади має бути не зниження ціни, а скорочення споживання газу", - зазначив Соколовський.

Експерт вважає стратегічною помилкою, коли газовими питаннями займаються перші особи держави. "Президент просто не повинен цим займатися. На жаль, це російські правила гри - коли газове питання перетворюється на політичне", - говорить Б. Соколовський.

Колишній уповноважений Президента вважає, що чинна влада значною мірою змінила своє ставлення до переговорів з енергетичних питань за останні два роки. "Мені здається, що Янукович і його команда нарешті зрозуміли, що тепер тиск загрожує безпосередньо їм".

Богдан Соколовський очікує продовження і навіть посилення жорсткої лінії Кремля щодо України в енергетичних питаннях: "Від Путіна можна очікувати всього: він, звісно, жорсткіший за Дмитра Медведєва - це факт, але Медведєв ніколи не керував Росією самостійно - теж факт".

Москва і надалі робити все можливе, щоб не допустити проекти із диверсифікації джерел енергопостачання в Україну: "Той самий Азербайджан розглядають як одного з потенційних джерел для постачань зрідженого газу під новий LNG термінал в Україні. Натомість Москва чинить значний тиск на Баку, щоб цього не відбулося", - зазначив Б. Соколовський.

"Днями Росія відкрито не погодилася, щоб нашу вишку транспортували через її води і це, звичайно, очікувано - адже Україна - її ринок, її найбільший і вигідний покупець. Будь-який галас довкола покупки бурових, навіть із найкращих спонукань, де-факто вигідний монополістові, який дуже вміло використовує все у своїх політичних цілях. Тільки-но вишки стануть на родовище і дадуть перший мільярд кубів газу, половина, а то й усі 90% звинувачень відпадуть", - підсумував Соколовський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram