ГоловнаПолітика

Томенко: об'єктивну інформацію про використання коштів на Євро заслухає новий парламент

Спробу опозиції розглянути це питання в сесійній залі торпедує парламентська більшість.

Томенко: об'єктивну інформацію про використання коштів на Євро заслухає новий парламент
Николай Томенко

Одним із перших завдань нового складу парламенту буде заслухати звіт про використання бюджетних коштів без тендерних закупівель на підготовку до Євро-2012.

Про це заявив заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко, повідомили в прес-службі Томенка.

Він нагадав, що, коли уряд переконував парламент у необхідності дозволити тимчасово проводити державні закупівлі для Євро-2012 без тендера, відповідне рішення ухвалили за умови, що уряд що півроку інформуватиме народних депутатів про використання цих коштів.

Томенко нагадав, що вже другу спробу опозиції розглянути це питання в сесійній залі торпедує парламентська більшість, яка боїться порушувати тему використання бюджетних коштів для підготовки Євро-2012.

"Проте ми переконані, що це питання ініціюватиме в новому парламенті нова парламентська більшість, яка, я сподіваюся, буде створена нинішніми опозиційними партіями", - наголосив Томенко.

За словами Томенка, є не тільки загальновідомі справи Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, Валерія Іващенка, а й справи Михайла Поживанова, якого звинувачують у нібито усній вказівці неправильного використання коштів.

Проте найбільш показовим, на переконання Томенка, є звинувачення на адресу екс-міністра економіки Богдана Данилишина - саме в контексті використання коштів до Євро-2012.

Зокрема, Данилишину інкримінують те, що він, порушуючи вимоги законодавства України, погодив закупівлю проектних і будівельних робіт "Будівництво паркінгу на ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" в одного учасника (ВАТ "Будівельне управління №813") очікуваною вартістю 449,5 млн грн, чим заподіяв матеріальної шкоди на 4,5 млн грн. Відповідний лист-погодження №32 підписано 10 лютого 2010 року. Суму в 4,5 млн грн зарахували як збиток, бо саме стільки встигли заплатити будівельникам. Цих коштів вчасно не освоїли через протест заступника генерального прокурора, який він скерував Міністерству економіки в липні 2010 року, зупинивши дію відповідного рішення міністра, зауважив Томенко.

"Але чомусь через рік після "злочинного" узгодження Данилишиним закупівлі проектних і будівельних робіт у ВАТ "Будівельне управління №813" уряд Миколи Азарова ухвалює розпорядження від 27 квітня 2011 року №372-р, яким затверджує розроблений тим самим ВАТ "Будівельне управління №813" проект будівництва паркінгу ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль". При цьому, якщо Богдан Данилишин "дав добро" на будівництво паркінгу на 3000 паркомісць очікуваною вартістю 449,5 млн грн, то Микола Азаров затвердив будівництво на третину меншого паркінгу (2038 паркомісць) вартістю 395 млн грн. Тобто, відповідно до розпорядження Азарова, будівництво одного паркомісця в аеропорту "Бориспіль" обійдеться державі в 194 тис. гривень. Тоді як раніше Данилишин схвалив будівництво паркінгу, в якому одне місце коштувало 150 тис. гривень", - зазначив віце-спікер.

За його словами, зважаючи на згадане, "дуже важко зрозуміти, чому дії Данилишина були "злочинними", а рішення діючого уряду - "законним". Адже виконавець робіт залишився той самий, вартість паркомісця зросла майже на третину, а злощасні 4,5 млн грн, яких будівельникам не дали можливості освоїти 2010 року, зараховано як такі, що були профінансовані на виконання відповідних робіт".

Томенко назвав очевидним, що справи проти представників уряду Тимошенко є політичними. "Проте на реальну боротьбу з корупцією можна буде сподіватися тільки після зміни влади", - наголосив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram