ГоловнаПолітика

14-й президент відмовився від участі в ялтинському саміті

Міністерство закордонних справ досі не опублікувало остаточного списку учасників заходу.

14-й президент відмовився від участі в ялтинському саміті
Фото: vesti.az

Президент Чорногорії Філіп Вуянович не братиме участі в саміті голів держав Центральної та Східної Європи, який відбудеться в Ялті 11-12 травня.

Згідно з повідомленням, він відмовився від участі саме через ставлення української влади до екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Поводження з нею в ув'язненні не відповідає дотриманню прав людини, заявив чорногорський президент.

Своєю відмовою лідер Чорногорії підтримав позицію, яку раніше висловили інші президенти, які скасували свою участь у саміті. Вуянович зазначив, що дуже цінує відносини Чорногорії з дружньою Україною, і його відмова мотивована саме прагненням, щоб права колишнього українського прем'єра були повністю дотримані.

Отже, Вуянович після президентів Румунії, Албанії, Хорватії та Чехії став щонайменше п'ятим лідером, який прямо заявив про відмову від участі в саміті через справу Тимошенко. Президент Німеччини не заявляв цього відверто, втім саме ця причина відмови випливала з коментарів МЗС Німеччини.

Окрім того, президенти Болгарії, Боснії, Латвії, Естонії, Італії, Австрії та Словенії відмовилися прибути на саміт, офіційно посилаючись на інші причини, проте в деяких випадках таки висловлювали стурбованість справою Тимошенко.

Водночас президенти Литви, Польщі, Словаччини та Молдови підтвердили свою участь у саміті. В Угорщині новообраний президент Янош Адер розпочне виконання обов'язків 10 травня і, очевидно, не прибуде на саміт до Ялти.

Міністерство закордонних справ України планувало в понеділок оголосити остаточний список учасників саміту, але цього не сталося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram