ГоловнаПолітика

Підлеглі Карпачової заявляють про тиск

Навколо колишнього омбудсмена розгорівся скандал.

Підлеглі Карпачової заявляють про тиск
Фото: glavcom.ua

Правоохоронці стверджують, що колишній омбудсмен Ніна Карпачова чинила тиск на працівників свого Секретаріату через висновки про стан здоров'я екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це пише газета "Сегодня".

Джерела видання в правоохоронних органах цитують співробітника Секретаріату Омбудсмена Юрія Ситника, колишнього судмедексперта, який нібито говорив: "... Ніна Іванівна (Карпачова) поклала перед нами на стіл фотографії Юлії Тимошенко і запитала, що ми можемо сказати про них".

"Я висловив сумніви щодо достовірності фото, запитав, хто їх зробив, на що вона з обуренням сказала, що це не моя справа. Ми з Селіним (йдеться про співробітника Секретаріату Омбудсмена Валерія Селіна) роз'яснили, що робити будь-які висновки щодо наявності та характеру тілесних ушкоджень за фотографіями неможливо - достовірність такої інформації сумнівна, фото спотворюють колір і форму ушкоджень. Карпачова перебила і наполягала, щоб ми описали те, що бачимо ..." - цитує газета, посилаючись на джерело в правоохоронних органах, слова Ю. Ситника.

Також, за даними джерела, Юрій Ситник говорив, що спочатку готувалася лише "Службова записка" - для внутрішнього користування з приводу ситуації з Тимошенко, "проте Карпачова на свій розсуд внесла правки у текст і назву".

"Це було юридично неграмотно і неприпустимо, адже ми не діючі судмедексперти, однак отримати назад папери з нашими підписами можливості вже не було", - зазначив Ситник.

Газета пише, що він також нібито свідчить, що "Карпачова настійно вимагала від нього в документах "посилити" ступінь тяжкості ушкоджень Тимошенко".

"Я відповів, що ушкодження можна описати, "посилити" ж неможливо. На питання, чи можна вказати, що це сліди гематом, відповів, що синці та гематоми - різні за характером ушкодження ... Якби ми знали, що підписаний нами документ з подачі Карпачової з'явиться в інтернеті, ніколи б не піддалися на цю провокацію керівництва, про що я сказав їй 27 квітня", - заявив Ситник. За його словами, Ніна Карпачова відповіла: "Історія вас не забуде".

У свою чергу, в коментарі газеті Карпачова сказала: "Жодної політики в моїх діях не було, і єдине, чого я хотіла, направляючи генпрокурору листа з проханням перевірити інформацію про побиття Юлії Тимошенко, це не допустити порушення її прав".

"Я взагалі ніколи Юлі не симпатизувала. Але хіба може залишатися омбудсмен до чиєїсь долі байдужим - діючий він чи колишній? От і я не байдужа до історії з Тимошенко. А ГПУ виливає на мене бруд, і в офісі Уповноваженого співробітники СБУ здійснили обшуки, рилися в комп'ютерах. Це нормально? Не здивуюся, якщо тепер там знайдуть наркотики. Свавілля", - підкреслила вона.

Газета цитує неназваного "одного з керівників спецслужби": "Даю не 100, а 1000%, що обшуків ми не здійснювали. Обшуки здійснюються, коли порушено кримінальну справу. Як юрист Ніна Іванівна це знає. Але грає на випередження, заразом піарячись. У шахах це називається гамбітом - супротивник жертвує фігурою, аби зрештою перемогти. Зараз Карпачова підіграє Тимошенко, а потім Юля виручить її, включивши в передвиборний список БЮТ".

Нагадаємо, 20 квітня Юлію Тимошенко госпіталізували до ЦКЛ "Укрзалізниці" в Харкові. За словами першого заступника міністра охорони здоров'я Раїси Моісеєнко, після відмови Тимошенко від обстеження та лікування їй зробили виписку та близько 13.00 22 квітня її перевезли з лікарні до Качанівської колонії. Пізніше екс-прем'єр оголосила голодування на знак протесту, заявивши, що під час транспортування до лікарні до неї застосовували фізичну силу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram