ГоловнаПолітика

Збірна Іспанії може проігнорувати Євро-2012

Конкретних планів уряд наразі не має.

Збірна Іспанії може проігнорувати Євро-2012
Фото: www.porturusso.pt

Збірна Іспанії може не вийти на фінальний матч Євро-2012, якщо український уряд не дасть ради із ситуацією навколо Тимошенко.

Про це заявив міністр закордонних справ Хосе Мануель Гарсія-Маргаліт.

Такий варіант можливий у разі консолідованого бойкоту з боку всіх європейських команд. І, звичайно ж, іспанцям ще потрібно вийти у фінал.

"Якщо збірна Іспанії проб'ється у фінал чемпіонату Європи, то на матчі не буде жодного представника нашого уряду. Ми вирушимо до Києва, тільки якщо українці дадуть раду із ситуацією навколо Тимошенко", - заявив він. За словами іспанського чиновника, варіант із бойкотом фінального матчу з боку футболістів уже обговорюють із Німеччиною.

Причиною нової хвилі заяв слугувала поява в Інтернеті фотографій Тимошенко, на яких екс-прем'єр демонструє сліди побоїв, нібито заподіяних їй у Качанівській колонії під час транспортування в лікарню.

Прокурори тим часом стверджують, що сліди на тілі ув'язненої виникли внаслідок "притискання об тупі жорсткі предмети" і Тимошенко можуть звинуватити в заподіянні побоїв самій собі.

Зокрема, 30 квітня офіційний представник уряду Німеччини підтвердив, що канцлер ФРН Анґела Меркель узалежнює свою поїздку в Україну під час Чемпіонату Європи з футболу від долі Тимошенко.

"Конкретних планів щодо поїздки, як і раніше, немає", - сказав він, уточнивши, що подальше планування залежить від розвитку ситуації навколо ув'язненої Тимошенко.

Нагадаємо, до бойкоту Євро-2012 приєднався президент Єврокомісії Жозе-Мануел Баррозу. Зокрема, він проігнорує церемонію відкриття чемпіонату, яка відбудеться 8 червня 2012 року. Слідом за Меркель свою поїздку в Україну скасував президент Чехії Вацлав Клаус.

Також європейські політики вирішили бойкотувати саміт держав Центральної Європи, який повинен пройти 11-12 травня 2012 р. в Ялті.

Європейський Союз розглядає ув'язнення Тимошенко, що почалося в жовтні 2011 р., як політично мотивоване. Європейська влада також серйозно стурбована чутками про погіршення здоров'я колишнього прем'єр-міністра і побиття її тюремними охоронцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram