ГоловнаПолітика

Януковича запросять на саміт НАТО в Чикаго

Україну запрошено на саміт у Чикаго як учасницю ISAF.

Януковича запросять на саміт НАТО в Чикаго

НАТО окреслило свої позиції щодо можливого впливу ситуації з екс-прем'єром Україна Юлією Тимошенко на двосторонні відносини з Україною: Альянс скерує офіційне запрошення президенту України Вікторові Януковичу на участь у саміті НАТО в Чикаго.

Тим часом візит Північноатлантичної ради (ПАР) в Україну, як це анонсували, відкладено, заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" офіційний представник Альянсу.

"Україну запрошено на саміт у Чикаго як учасницю ISAF (операція в Афганістані), і оскільки це - саміт, то запрошення надішлють президентові Януковичу", - сказав він, коментуючи на прохання агентства можливий вплив подій в Україні, пов'язаних з екс-прем'єром Тимошенко, на двосторонні відносини України й НАТО. Відповідаючи на питання про відвідини генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном заходів Євро-2012, на які його запросив безпосередньо міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, співрозмовник агентства зазначив, що НАТО фокусується на підготовці до саміту, а не на футболі. "Ми більше стурбовані ситуацією з Тимошенко, ніж участю у футбольних іграх", - наголосив він.

Загалом про реакцію НАТО на ситуацію з екс-прем'єром офіційний представник Альянсу зазначив, що ця міжнародна організація

"занепокоєна нещодавніми новинами щодо Тимошенко".

"Українська влада повинна вирішити цю проблему негайно. Верховенство права є ключовою складовою наших відносин з Україною і відіграє важливу роль у пакеті реформ нинішньої Національної річної програми, яка розроблена спільно з НАТО. Зараз вкрай важливо гарантувати належну імплементацію всіх цих принципів", - пояснює він.

Співрозмовник агентства нагадав, що Альянс високо цінує внесок України в "наші операції і нашу значну співпрацю в питаннях оборони". "Але наші відносини також ґрунтуються на спільних цінностях. Тому ми сподіваємося, що українська влада зможе відповісти на стурбованість міжнародної спільноти якомога швидше", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram