ГоловнаПолітика

В Україні відновлюється протистояння ЗМІ та влади

Журналісти потребують фізичного захисту.

В Україні відновлюється протистояння ЗМІ та влади
Фото: podrobnosti.ua

Протистояння між владою та ЗМІ відновлюється в Україні, права журналістів найчастіше порушують міліція і силові структури.

Про це нині заявили представники громадських журналістських організацій на прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня

свободи преси.

У конференції взяли участь представники Інституту масової інформації, ГО "Телекритика", Незалежної медіа-профспілки України та "Репортерів без кордонів".

Зокрема, за словами

виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, "тенденції зі станом свободи слова такі, що ми знову повертаємося до протистояння преси та влади. Бо ті порушення, які ми фіксуємо, найбільше стосуються представників органів влади чи тих людей, яких утримують із держбюджету".

За її словами, ті люди, які мали б забезпечувати права журналістів, дуже часто є головними порушниками їхніх прав. "Йдеться про працівників міліції, силові структури, УДО. Вони забороняють знімати кортежі чиновників, не пускають на територію відкритих зон, наприклад заповідних, перешкоджають під час висвітлення резонансних судових процесів, а також акцій протестів. Випадків побиття стало надзвичайно багато. Ми змушені говорити про те, що журналістам потрібен фізичний захист", - зазначила Сюмар, додавши, що громадські організації ведуть переговори з МВС про те, як можна краще захистити журналістів.

Вікторія Сюмар зазначила, що журналісти почали більше боятися повідомляти про політичний і економічний тиск і цензуру, оскільки тих, хто заявляв про цензуру 2010 року, звільнили з роботи.

"Це страх. Вони втрачають роботу. Ті журналісти, які відкрито заявили про тиск і які потім увійшли до руху "Стоп - цензура!", зараз мають можливість працювати або в Інтернеті, або на єдиному опозиційному телеканалі ТВі", - зауважила вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram