ГоловнаПолітика

Росія намагалася вплинути на рішення України щодо Тимошенко

Дії влади щодо екс-прем'єра накладають певний відбиток на відносини.

Росія намагалася вплинути на рішення України щодо Тимошенко
Фото: www.volynpost.com

Росія намагалася вплинути на рішення української влади щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яку засуджено до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газової угоди з РФ 2009 року.

Про це повідомило РІА "Новости" високопоставлене джерело в Кремлі.

"Чесно? Намагалися (вплинути). У рамках незалежної української судової системи. Говорили, що стосовно неї здійснюють неправомірні дії", - сказало джерело.

"Вона мала всі санкції від (тодішнього президента України Віктора) Ющенка, і Ющенко говорив (президентові РФ Дмитру) Медведєву, що прем'єр має всі повноваження для підписання контрактів. Адже виходить, що ми теж уклали неправомірні контракти, а це не так. Дії влади щодо Тимошенко, яка, як ми вважаємо, в рамках своїх повноважень підписала зрозумілі для нас угоди стосовно зрозумілого для нас питання, - звичайно, це накладає певний відбиток на відносини", - сказав співрозмовник агентства.

Як відомо, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляв, що Росія вважає політизованою справу Тимошенко і неприйнятним вирок суду щодо законно чинного газового контракту. У заяві МЗС РФ також було зазначено, що в Москві вбачають антиросійський підтекст у справі Тимошенко.

Президент Медведєв називав судовий процес над Тимошенко внутрішньою справою України, але зазначав, що українське правосуддя не повинно мати антиросійського підтексту. Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін і собі заявляв, що не розуміє, чому екс-прем'єра України Тимошенко визнали винуватою.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 11 жовтня засудив Тимошенко до семи років ув'язнення за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів між "Нафтогазом України" і "Газпромом" 2009 року. Суддя визнав, що Тимошенко, займаючи посаду прем'єра, дала без схвалення уряду директиви на переговори щодо газу в Москві, яких не було належно оформлено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram