ГоловнаПолітика

Президент Чехії також може не приїхати до Януковича

Саміт у Ялті може стати провальним.

Президент Чехії також може не приїхати до Януковича
Фото: Макс Левин

На саміт голів держав Центральної Європи 11-12 травня в Ялті не приїдуть президенти Німеччини й Австрії. Президент Чехії також може відмовитися, повідомляє Deutsche Welle.

У відомстві президента Австрії повідомили, що Фішер "не прийняв запрошення на цей саміт через щільний робочий графік і повідомив про це українську сторону ще три тижні тому".

Про те, що на саміт може не приїхати президент Чехії, сказав українським журналістам голова Представництва ЄС в Україні Жозе Пінту Тейшейра.

В Адміністрації українського Президента Deutsche Welle не надали інформації про ті, які саме державні лідері прийняли запрошення Віктора Януковича.

Раніше стало відомо, що президент Німеччини Йоахім Гаук не прийняв запрошення взяти участь у 18-му саміті голів держав Центральної Європи в Ялті.

Це рішення Гаука погоджене з канцлером Анґелою Меркель. Такий крок голови держави підтримав і міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле: "Це правильне рішення", - сказав він.

Глава МЗС Німеччини нагадав про вимогу свого уряду, щоб Юлія Тимошенко одержала належну медичну допомогу, та запропонував лікування екс-прем'єра і її ув'язнених соратників у Німеччині.

Як відомо, саміти голів держав Центральної Європи збирають щороку в травні лідерів країн регіону. Цей форум, хоча й не формальний, є, втім, важливою міжнародною подією.

Вісімнадцятий саміт голів держав Центральної Європи в Ялті може відбутися за відсутності кількох європейських лідерів. Цього разу проблема - політична ситуація в Україні.

Експерт Центру Разумкова Валерій Чалий зазначає, що Німеччина й Австрія разом із Чехією та з Угорщиною є країнами, які 1993 року були ініціаторами самітів голів держав Центральної Європи. Тому президенти цих держав щорічно є неодмінними учасниками саміту.

"Неприбуття президентів Австрії та Німеччини - це чіткий сигнал: якщо політичні переслідування в Україні триватимуть, жодних успішних міжнародних заходів в Україні не буде", - зазначає Чалий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram