ГоловнаПолітика

Об'єднана опозиція обігнала ПР у рейтингу

А партія Наталії Королевської несподівано взяла п'ятивідсотковий бар'єр.

Об'єднана опозиція обігнала ПР у рейтингу
Фото: Макс Левин

Якби вибори до Верховної Ради відбулися в середині квітня, то 26,8% виборців віддали б свої голоси за спільний список кандидатів у народні депутати від партії "Батьківщина" (Юлія Тимошенко) і "Фронт Змін" (ФЗ; Арсеній Яценюк) під загальною назвою "Батьківщина". На другому місці - Партія регіонів, за яку проголосували б 23,3% виборців.

У голосуванні взяли б участь 66,1% виборців, свідчить соціологічне дослідження електоральних настроїв громадян України, яке провів Центр ім. Разумкова. В опитуванні з 14 по 19 квітня взяли участь 2008 респондентів віком від 18 років з усіх областей України, пише

"Коммерсантъ-Украина".

Видання зазначає, що оприлюднені результати відрізняються від даних попереднього опитування Центру ім. Разумкова, яке проводили з 30 березня по 4 квітня - до рішення партій "Батьківщина" і ФЗ йти на вибори єдиним списком (див. "Коммерсантъ" від 12 квітня). Тоді про підтримку Партії регіонів заявляли 24,5% респондентів, які вирішили брати участь у виборах. За партію "Батьківщина" хотіли голосувати 16,8%, а за ФЗ - 11,9%. Отже, за даними соціологів, рішення об'єднати зусилля на виборах не дало опозиції збільшення рейтингу - сумарно за дві партії готові були голосувати 28,7%.

Найпомітніше зростання популярності серед населення продемонструвала партія

Наталії Королевської "Україна-Вперед!". Згідно з отриманими даними, за неї готові проголосувати 5,4% населення країни, що дозволяє цій політичній силі подолати 5-відсотковий прохідний бар'єр у Раду. Тоді як на початку квітня аналогічне опитування внесло партію пані Королевської до когорти аутсайдерів з 1,4% підтримки. "Результат несподіваний навіть для нас. Імовірно, це наслідок масованої рекламної кампанії, і поки не зрозуміло, чи буде цей рейтинг стабільним", - сказав заступник директора соціологічної служби Михайло Міщенко. Зріс також рейтинг партії "УДАР Віталія Кличка" - рівень його підтримки сягнув 10,1% супроти 9% - і партії "Свобода" - 5,7% супроти 3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram