ГоловнаПолітика
Спецтема
Выборы в Киеве

Вибори мера Києва поєднають із парламентськими?

Влада намагається завадити Кличку стати мером столиці.

Вибори мера Києва поєднають із парламентськими?
Фото: http://kyiv.klichko.org

Адміністрація Президента розглядає варіант проведення виборів мера Києва 28 жовтня 2012 року.

Після того, як об'єднана опозиція заявила про підтримку кандидатури Віталія Кличка на виборах київського голови та відмовилася виставляти свого кандидата, влада вирішила перенести дату виборів із липня на жовтень, мотивуючи це необхідністю зекономити бюджетні кошти, повідомляють "Коментарі" з посиланням на своє джерело.

Поєднання мерських виборів у Києві з парламентськими вибиває Віталія Кличка з боротьби за головне крісло в столиці, пише видання, оскільки йому для перемоги на виборах у Раду необхідно очолити список своєї партії "УДАР".

"Балотуватися одночасно і в мери, і в Раду В. Кличко не зможе. По-перше, у виборців у столиці буде цілком зрозуміла настороженість, що Кличко в разі проходження його політсили у ВР і перемоги на виборах у Києві вибере роботу в парламенті. В кожному разі, в Україні вже був такий прецедент, коли Микола Рудьковський переміг на виборах мера Чернігова, але вважав за краще отримати мандат у парламенті. По-друге, якщо Кличко відмовиться очолити список, то взагалі вийде нісенітниця, відтак його "УДАР" спіткає доля інших аутсайдерів виборів. Окрім того, люди, яким Кличко пообіцяв місця в парламенті і які в нього "вклалися", відчуватимуть себе кинутими. А це для політика - тавро на все життя", - зазначають "Коментарі".

Таким чином, Віталієві Кличку доведеться зробити вибір - або він веде свій "УДАР" у ВР, або сам іде в мери, а його партія сходить із дистанції. "З огляду на високі рейтинги "УДАРу", в які Віталій Володимирович вірить, можна з великою часткою істини припустити, що його оточення не дасть своєму лідерові "зістрибнути" з теми походу в парламент. Тобто Попов позбудеться свого головного конкурента, адже в опозиції, окрім Кличка, немає рівносильного Попову кандидата. Ні Олександра Кужель, ані будь-хто інший виграти в нинішнього голови КМДА не зможуть", - уточнило джерело.

Як повідомляли раніше, об'єднана опозиція надасть беззастережну підтримку лідерові партії "УДАР" Віталію Кличку на виборах мера Києва, заявив лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк. Він, зокрема, наголосив: "Ми не маємо права програти на виборах мера Києва. Тож даємо беззастережну підтримку найбільш рейтинговому кандидату, але нам важливо почути його програму. Ми не можемо допустити, щоб Віталій Кличко втретє програв вибори мера".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram