ГоловнаПолітика

Фюле: Києву необхідно скоріше виконати вимоги ЄС щодо інтеграції

Підписати угоду може перешкодити вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко.

Фюле: Києву необхідно скоріше виконати вимоги ЄС щодо інтеграції

Україна повинна якомога швидше виконати вимоги Євросоюзу щодо економічної та політичної інтеграції.

Про це заявив комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле в інтерв'ю газеті "Известия".

Однак у Брюсселі попереджають, що підписати угоду може перешкодити вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко, яку минулого року засудили до семи років тюрми за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з РФ. Захід вважає вирок Тимошенко політично мотивованим, хоча влада України це заперечує. Контактів вищого керівництва України та ЄС останнім часом значно поменшало.

Штефан Фюле повідомив виданню, що документи стосовно угоди мають бути готовими до кінця року.

Кримінальна справа Тимошенко - тільки верхушка айсберга

— Штефан Фюле, єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства

"В якнайшвидшому підписанні та ратифікації зацікавлені як Європа, так і Україна. Точну дату назвати неможливо, все залежатиме від дотримання демократичних прав і свобод українців, верховенства права та незалежності судової системи. Саме це має вирішальне значення", - зазначив комісар ЄС.

Він додав, що на шляху до економічної та політичної інтеграції Україна має виконати всі вимоги, прописані в так званому "Порядку денному асоціації". Цей документ діє між Україною та ЄС до часу набуття чинності угоди.

"На жаль, прогресу в цьому напрямку ми не бачимо, і я не рзумію, чому так відбувається. Я був упевнений, що вже створені всі умови для підписання та ратифікації Угоди. Але аналіз "Порядку денного асоціації" показав, що Україна не виконала всіх завдань, які там прописані. Цю роботу їй потрібно зробити якомога швидше", - підкреслив Штефан Фюле.

Комісар ЄС також зазначив, що Євросоюз не може ігнорувати вироки, винесені Тимошенко і Луценку, які, на його думку, як лідери опозиції мають брати участь у парламентських виборах.

"Їх (Тимошенко і Луценка) судять за Кримінальним кодексом, ухваленим в 1960-х роках у СРСР. Такі процеси свідчать про те, що українську судову систему потрібно докорінно реформувати", - сказав Штефан Фюле.

Нагадаємо, Україна та Євросоюз наприкінці березня парафували угоду про асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі. Поки дата підписання угоди про асоціацію не визначена, Київ сподівається, що це відбудеться протягом року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram