ГоловнаСуспільствоЖиття
Спецтема
Горячие точки Киева

У центрі Києва розпочався мітинг на захист Андріївського узвозу

Протестувальники вимагають мораторію на забудову в історичній частині Києва.

У центрі Києва розпочався мітинг на захист Андріївського узвозу

На Михайлівській площі в Києві біля пам'ятника княгині Ользі розпочався мітинг громадськості проти руйнування Андрїївського узвозу.

Зараз у заході беруть участь близько 300 осіб. Люди тримають у руках національні прапори, плакати з написом "Наш Андрїївський узвіз", плакат, де на червоному тлі зображено пам'ятник Батьківщині-Матері, а поверх цього зображення намальовано терикони з написом "Єнакієве", який символізує майбутнє столиці, якщо влада буде продовжувати політику руйнування архітектурних пам'яток і стихійної забудови міста.

Як повідомили організатори заходу, впродовж акції з власної ініціативи виступатимуть гурти "ТНМК", "Мандри", "Грін Грей", Анжеліка Рудницька, Олексій Мочанов. Прийдуть також києвознавці, громадські діячі, зокрема: Євген Сверстюк, Мирослав Попович, Оксана Забужко.

Після заходу на Михайлівській площі його учасники мають намір спуститися до будівлі Київської міськадміністрації, щоб переказати свої вимоги, зокрема, про введення мораторію на будівництво в історичному центрі міста, про повернення київській громаді незаконно виділених земель, про притягнення до відповідальності осіб, які допустили руйнування Андріївського узвозу.

Також громадськість вимагатиме від столичної влади, щоб вона змусила відновити вже зруйновані історичні будівлі, щоб надавала дозвіл на будівництво в історичних зонах Києва тільки з дозволу громадськості та ЮНЕСКО тощо.

Нагадаємо, нещодавно задля будівництва торговельно-офісного центру, яке замовила фірма Ріната Ахметова "ЕСТА Холдинг", на узвозі знесли три будівлі. За словам глави Мінкульту Михайла Кулиняка, будинки, які демонтували, не були історичними об'єктами, а збудували їх 1978 року.

Рінат Ахметов визнав, що знесення на Андріївському було помилкою: "Я обіцяю, що компанія СКМ поверне споконвічний вигляд зруйнованим фасадам. Крім того, ми допоможемо місту з відновленням Андріївського узвозу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram