ГоловнаЕкономікаБізнес

У Бойка хочуть знизити вартість бензину за рахунок спирту

Спирт заливатимуть у бензин на НПЗ

У Бойка хочуть знизити вартість бензину за рахунок спирту
Фото: newsukraine.com.ua

Міністерство енергетики та вугільної промисловості хоче зробити акцизи на бензин з біоетанолом нижчими порівняно з бензином без нього.

Про це на брифінгу повідомив заступник директора департаменту газової, нафтової та нафтопереробної промисловості відомства Костянтин Бородін.

Він нагадав, що, згідно з розробленим Міністерством законопроектом, з 2013 року планується ввести рекомендаційну норму про додавання у бензин біоетанолу обсягом не менше 5%.

При цьому для стимулювання використання біоетанолу Міненерго ініціює введення диференційованої ставки акцизів на бензин після досягнення консенсусу з усіма учасникам ринку нафтопродуктів України.

Таким чином, акцизи на бензини без біоетанолу будуть вищі за паливо з біоетанолом.

На 2014-2015 роки планується ввести обов'язкову норму з наявності біоетанолу розміром 5%, а з 2016 - 7%.

За словами Бородіна, цей законопроект розроблено на виконання взятих Україною зобов'язань після вступу до Європейського енергетичного співтовариства.

На думку чиновника, наявність 5% біоетанолу в бензинах дозволить скоротити їх споживання на 225 тис. тонн на рік, а імпорт нафти при цьому скоротиться на 0,5 млн тонн на рік.

Бородін зазначив, посилаючись на європейський досвід, що наявність біоетанолу в бензинах не призведе до подорожчання палива, а в Україні може навіть призвести до зниження ціни.

Передбачається, що біоетанол для цих цілей вироблятиметься на українських спиртових заводах, що дозволить збільшити їх завантаження з нинішніх 40% до 70%.

При цьому, за словами чиновника, у вироблений в Україні бензин біоетанол буде додаватися безпосередньо на нафтопереробних підприємствах. Міністерство веде переговори з учасниками ринку про способи реалізації цих норм щодо імпортного палива.

Нагадаємо, вчені впевнені, що Україна здатна збільшити виробництво біопалива в 30 разів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram