ГоловнаПолітика

Росія вивезе міни та бомби з Придністров'я через Україну

Росія має намір розпочати вивезення боєприпасів, які зберігають уже понад два десятиліття на складах у невизнаній Придністровській Молдавській республіці. Процес відбуватиметься територією України.

Росія вивезе міни та бомби з Придністров'я через Україну
Фото: trust.ua

Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

Про те, що Москва розпочала підготовку до вивезення боєприпасів із Придністров'я, виданню розповіли військове і дипломатичне джерела в делегації, що супроводжує російського віце-прем'єра Дмитра Рогозіна під час його візиту до Кишинева і Тирасполя. "Завдання - вивезти боєприпаси. Почалася підготовка до його виконання", - розповів поінформований дипломат. Про терміни формування ешелонів і їх відправлення в Росію краще наразі не говорити, вважає він, лише запевнив: "Процес точно буде запущено до кінця року".

За словами співрозмовників газети, саме в підготовці до вивезення боєприпасів був головний сенс недавнього візиту в Придністровську Молдавську республіку (ПМР) голови міноборони РФ Валерія Сердюкова. Він надзвичайно таємно відвідав Придністров'я 13-14 квітня, прибувши в Тирасполь не через Кишинів, як зазвичай дістаються сюди російські офіційні особи, а на вертольоті з Одеси, що обурило молдовську владу. Ніхто не роз'яснював Кишиневу справжньої мети поїздки міністра. Згодом лише оголосили, що він відвідав з інспекцією оперативну групу російський військ (ОГРВ). У її штаб Валерій Сердюков дійсно заїхав, а заодно побував в селі Колбасна, де і зберігають російські боєприпаси: за різними даними, їх зараз тут від 20 тис. до 25 тис. т.

З 1956 року на території Молдови і Придністров'я дислокувалася 14-та гвардійська загальновійськова армія Одеського військового округу. До її складу належав 1411-й артилерійський склад боєприпасів у селі Колбасна з кінця 1980-х років, куди вивезли значну частину боєприпасів під час виведення радянських військ зі Східної Європи. На початок 1990-х на складі знаходилося до 43,5 т боєприпасів. Після розпаду СРСР 14-та армія перейшла під юрисдикцію Росії.

Закриті зустрічі в Тирасполі мав і Дмитро Рогозін - з начальником ОГРВ Валерієм Плохотнюком і з президентом ПМР Євгеном Шевчуком. Останній, як запевняють члени російської делегації, дотримується "конструктивної позиції" з проблеми подальшої долі арсеналів. Його попередник Ігор Смирнов вважав арсенали мало не придністровської власністю і наполягав на отриманні від РФ компенсації в разі їх вивезення, а місцеві патріотичні організації не без відома президента навіть перекривали залізницю, блокуючи пересування ешелонів.

Зараз російські дипломати запевняють, що це не повториться і що політичну частину питання влагоджено. "Якщо Смирнов вважав боєприпаси своїми і як міг перешкоджав їх вивезенню, то Шевчук не має наміру робити це", - говорить співробітник дипкорпусу РФ. Не повинно бути перешкод і з боку України, територією якої транзитом пройде вантаж. Ще в 90-х РФ і Україна підписали угоду, що регулює саме вивезення боєприпасів із Молдови - воно чинне донині.

Голова парламентського підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва, народний депутат

Анатолій Кінах (Партія регіонів) заявив виданню, що Україна виконуватиме цю угоду, зважаючи на всі вимоги транспортування зазначених спеціальних вантажів. "Щодо цього немає жодних ані політичних, ані економічних проблем із взаємодії", - зазначив пан Кінах. За його словами, згідно з домовленостями, під час проходження ешелонів зі зброєю територією України за станом вантажу - а це міни, снаряди, авіабомби - постійно пильнуватимуть, що передбачає вимірювання рівня вібрації вантажу і надійності шляхів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram