ГоловнаСвіт

Радбез ООН ухвалив проект резолюції щодо Сирії

Радбез ООН 14 квітня одностайно схвалив проект резолюції стосовно ситуації в Сирії.

Радбез ООН ухвалив проект резолюції щодо Сирії
Фото: EPA/UPG

Про це повідомляє Reuters.

Згідно з документом, у Сирію відправлять близько 30 спостерігачів, які пильнуватимуть за дотриманням перемир'я між прихильниками президента Башара Асада і повстанцями.

Текст проекту, який розробили західні й арабські держави, 13 квітня потрапив до рук Associated Press. Проект містить заклик до обох сторін конфлікту негайно "припинити збройне насильство в усіх його формах". Окрім того, автори документа закликали сирійську владу виконати вимогу спецпосланця ООН і ЛАД Кофі Аннана про виведення військ із захоплених населених пунктів.

Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, за даними "Інтерфаксу", заявив, що ухвалений проект більш збалансований і об'єктивний у зображанні ситуації в Сирії, ніж попередні версії документа. Раніше Росія і Китай - традиційні союзники Асада - блокували ухвалення резолюції, оскільки вона, на їхню думку, мала односторонній характер.

За словами Чуркіна, серед міжнародних спостерігачів, які стежитимуть за перемир'ям у Сирії, буде і росіянин. Спостерігачами оберуть військових фахівців, але, як спеціально зазначено в тексті документа, всі вони будуть беззбройними.

Перемир'я між урядовими силами і повстанцями оголосили в Сирії вранці 12 квітня. Протягом декількох годин ситуація в країні залишалася спокійною, але потім почали надходити повідомлення про відновлення сутичок. 14 квітня сирійська армія знову почала обстрілювати місто Хомс, у якому зосереджені сили бунтівників.

Конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року. За цей час його жертвами стали, за даними міжнародних організацій, більш ніж десять тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram