ГоловнаПолітика

У Єврокомісії все ще вірять КС України

Єврокомісія не хотіла б бачити політизації рішень Конституційного Суду України з приводу закону про вибори народних депутатів.

У Єврокомісії все ще вірять КС України
Петер Стано
Фото: tymoshenko.ua

Про це в Брюсселі заявив прес-секретар комісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Петер Стано.

"Ми вважаємо, що рішення Конституційного Суду мали б зміцнювати верховенство права і не повинні бути політизованими", - сказав він.

Разом із тим, за словами Стано, комісія знає, що

новий виборчий закон став результатом компромісу і був схвалений у листопаді минулого року майже 80% голосів депутатів парламенту, які репрезентують усі політичні партії.

"Було б прикро побачити ситуацію, коли зміни до виборчого законодавства руйнують компроміс між урядом і опозицією", - зазначив представник єврокомісії.

Він нагадав, що ЄС неодноразово закликав Україну схвалити єдиний Виборчий кодекс для всіх виборів, який створили за допомогою тісних консультацій з Венеціанською комісією та Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

"ЄС сподівається, що схвалення такого кодексу більше не відкладатимуть і здійснять його прозоро та всебічно, відображаючи погляди українського суспільства загалом", - зазначив Стано.

Нагадаємо,

Конституційний Суд визнав неконституційною норму про закріплення закордонних виборчих дільниць за одномандатними округами в Києві, передбачену ч. 2 ст. 22 Закону "Про вибори народних депутатів".

Окрім того, 10 квітня Конституційний Суд оприлюднив рішення, згідно з яким

одна і та сама особа не може одночасно балотуватися в загальнодержавному багатомандатному й одномандатному виборчих округах на виборах до Верховної Ради.

В опозиції визнали ці рішення порушенням домовленостей і підготовкою влади до фальсифікацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram