ГоловнаПолітика

ВР ухвалила постанову про виконання резолюції ПАРЄ

Верховна Рада рекомендувала уряду створити міжвідомчу робочу групу, щоб проаналізувати досвід країн-членів Ради Європи в питаннях розмежування політичної та кримінальної відповідальності.

ВР ухвалила постанову про виконання резолюції ПАРЄ

За відповідний проект постанови №10078 у другому читанні проголосував 261 депутат за мінімально необхідних 226.

Група повинна вивчити застосування норм, передбачених у статтях вироку колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко - ст. 364 і ст. 365 Кримінального кодексу.

Окрім цього, парламент рекомендує створити таку групу, щоб проаналізувати виборче законодавство, регулювання судової системи, а також діяльність партій у Раді Європи.

На підставі такого аналізу необхідно підготувати пропозиції змін українського законодавства, обумовлені європейськими стандартами і висновками Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія).

Також парламент рекомендує органам державної влади прискорити виконання плану заходів для виконання зобов'язань України у зв'язку з її членством у Раді Європи, який затверджено указом Президента Віктора Януковича від 12 січня 2011 року.

Депутати від опозиції перед ухваленням цієї постанови покинули зал засідань, протестуючи проти відмови парламенту врахувати їхні пропозиції.

Зокрема, депутати від опозиції пропонували парламенту протягом місяця підготувати і внести зміни до Кримінального кодексу в частині декриміналізації статей вироку Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, в січні Парламентська асамблея Ради Європи, прийнявши резолюцію, порекомендувала Україна зняти

з колишніх вищих чиновників звинувачення в перевищенні влади і зловживанні владою за статтями 364, 365 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем і перевищення влади та службових повноважень).

ПАРЄ також закликала Україну внести поправки до статей 364 і 365 Кримінального кодексу, які постфактум дозволяють, на думку асамблеї, криміналізувати звичайний процес прийняття політичних рішень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram