ГоловнаПолітика

Найближчі вибори - період омолодження українського політикуму, - депутати

Кожен другий молодий українець не поділяє політичних поглядів своїх батьків - такого висновку дійшли експерти Інституту Горшеніна за підсумками соціологічного дослідження "Молодь Україні", яке проводили в березні 2012 року.

Найближчі вибори - період омолодження українського політикуму, - депутати
Фото: focus.ua

Згідно з результатами дослідження, політичні погляди майже половини української молоді (47,2%) не збігаються з переконаннями їхніх батьків. Погляди третини опитаних (36,5%) збігаються, при цьому 16,3% респондентів відповіли, що політикою не цікавляться.

Коментуючи результати дослідження, народний депутат від Партії регіонів Олег Надоша зазначив, що періодичне омолодження політичного ландшафту держави цілком закономірне.

"Якщо уважно подивитися на історію українського політикуму, на новий період історії, то ви побачите, що практично що 20 років повністю змінювалася політична частина - омолоджувалася. І зараз саме такий період -

найближчі вибори. Я думаю, що до Верховної Ради прийде більше молоді, ніж є зараз. І Верховна Рада дуже сильно помолодшає, це об'єктивно і реально, тому тут немає нічого дивного. Ідеології партій, радше за все, не зміняться. Але зміняться методи роботи і БЮТ, якщо вони омолодяться, і Регіонів. А те, що ці партії залишаться на своїй ідеологічній платформі і зі своїми принципами, я думаю, одне на інше не впливає. Молодь змінює тільки тенденцію і методи. Завдяки тому, що більше знань, ширший діапазон сприйняття світу, більшу кількість мов сьогодні молодь знає, ніж люди похилого віку і т. ін. Однак не понад те. Усе ж принципи і БЮТ, і Партії регіонів, і комуністів, яких-небудь інших партій - вони залишаться тими самими. Молодь іде вже підготовленою ідеологічно, але використовує її (політику, - Ред.) і розвиває, користуючись уже новою методологією і новим обладнанням, з новими підходами", - вважає політик.

При цьому народний депутат від БЮТ Сергій Соболєв вважає, що основний показник хорошого політика - не його вік, а наявність правильних життєвих принципів.

"Усе залежить не від того, молодий він (політик, - Ред.) чи з досвідом, а все залежить від того, чи має людина елементарне сумління, чого вчили його батьки і з якими принципами він іде по життю. Завжди

старше покоління є консервативнішим у своїх поглядах. Молоде покоління завжди хоче швидких реформ. Тому тут немає нічого дивного. Але якщо [діти] не поділяють поглядів своїх батьків, це не означає, що вони голосуватимуть за когось іншого. Якщо батьки хочуть голосувати за Партію регіонів у тому-таки Східному або Південному регіонах, а молодь ніколи не буде голосувати за ПР, - це не означає, що вона не буде голосувати так само за Блок Юлії Тимошенко, наприклад, або за тепер уже спільний блок "Батьківщин", "Фронту Змін", партії "Реформи і порядок", Народного Руху, "Самооборони" і т. д. Це не обов'язково виключає голосування за когось іншого. Я думаю, що це не взаємовиключні речі", - упевнений депутат.

Нагадаємо, що

соціологічне дослідження Інституту Горшеніна "Молодь України" здійснено спільно зі щоденником "Коментарі" в березні 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram