ГоловнаПолітика

Московський суд заочно заарештував підозрюваних у замаху на Путіна

Лефортовський суд Москви ухвалив рішення про заочний арешт громадянина Казахстану Іллі П'янзіна й уродженця Чечні Адама Осмаєва, яких підозрюють у підготовці замаху на Володимира Путіна.

Московський суд заочно заарештував підозрюваних у замаху на Путіна
Илья Пьянзин
Фото: Кадр "Первого канала"

Прес-секретар суду Юлія Скотникова уточнила РАПСІ, що відлік терміну утримання фігурантів справи під вартою розпочнеться з моменту, коли їх видадуть російській владі.

П'янзіна й Осмаєва вже заарештували в Україні. Їм інкримінують тероризм і створення терористичної групи.

У Росії фігурантів справи звинувачують у зазіханні на життя державного діяча, в незаконному обігу зброї та вибухівки, а також у бандитизмі. Раніше повідомляли, що Осмаєва вже розшукували за звинуваченням у тероризмі: його вважають причетним до підготовки замаху на керівника Чечні Рамзана Кадирова, зірваного 2007 року.

Генпрокуратура Росії надіслала Україні запит про видачу підозрюваних. Проте в Генпрокуратурі України пояснили, що питання про екстрадицію можна буде обговорювати тільки після закінчення розслідування і судового вироку.

Фігурантів справи затримали на початку 2012 року в Україні після того, як в одному з одеських будинків вибухнула бомба. Вважають, що обвинувачені навчалися користуватися вибуховими пристроями, щоб здійснити теракти в Росії. Від вибуху загинув їхній спільник Руслан Мадай.

Це білими нитками шита ситуація, що мала на меті дати дуже добрий піар-ефект напередодні фінального етапу президентських перегонів у Росії. Мені здається, що "топорно" створена ситуация, яка не на користь ані СБУ, ані ФСБ

— Володимир Огризко, екс-міністр закордонних справ України

В Україні справу розслідує СБУ. Осмаєв і П'янзін дали свідчення про підготовку замаху на Путіна. На підставі отриманих відомостей ФСБ виявило схованку з вибухівкою, розташовану неподалік від урядової траси - Кутузовського проспекту.

Зі свідчень заарештованих випливає, що вони мали намір здійснити серію терактів і диверсій, щоб дестабілізувати ситуацію в Росії після виборів. Інформацію про підготовку замаху поширив "Перший канал" за тиждень до президентських виборів, на яких одним з основних претендентів на перемогу був Путін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram