ГоловнаПолітика

Німці обурені вироком екс-міністрові Філіпчуку

Депутат німецького Бундестагу Віола фон Крамон засудила вирок суду у справі екс-міністра екології Георгія Філіпчука.

Німці обурені вироком екс-міністрові Філіпчуку
Виола фон Крамон
Фото: obozrevatel.com

"Я різко засуджую вирок! Сьогоднішнім вироком України знову продемонструвала, що її судова система політично вмотивована і порушуються конституційні норми", - заявила вона, повідомляє Deutsche Welle.

Німецький депутат від фракції зелених зазначила, що знайома з Філіпчуком із часу його роботи міністром і цінує його як інтелігентну та компетентну людину.

"Я закликаю федеральний уряд заступатися за звільнення Філіпчука так само рішуче, як і за долю Юлії Тимошенко", - наголошує вона в заяві.

"Своїми нинішніми діями український уряд заважає тому, щоб найближчим часом було завершено Угоду про асоціацію

між Україною і ЄС", - стверджує Крамон.

Нагадаємо, 5 квітня Солом'янський райсуд Києва засудив екс-міністра уряду Юлії Тимошенко Георгія Філіпчука до трьох років позбавлення волі. Також суд заборонив йому протягом трьох років обіймати державні посади та позбавив 1-го рангу держслужбовця.

Звинувачення проти Філіпчука базувалося на вартості юридичних послуг, які надавали Мінприроди для аналізу

угоди з компанією Vanco Prykerchenska LTD від 2007 року щодо вивчення і використання континентального шельфу Чорного моря.

Коли уряд вирішив розірвати цю угоду, Мінприроди звернулося до компанії Astapov Lawyers. Результати її юридичного аналізу дали підстави розірвати документ у травні 2008-го. За свої послуги компанія отримала від Мінприроди 144 тис. євро.

Але Vanco Prykerchenska звернулася у Стокгольмський арбітражний суд із позовом проти України за розірвання угоди. На цьому процесі державу захищало Міністерство юстиції.

Захисник Філіпчука Микола Шупеня сказав DW, що сторона звинувачення стверджувала, що екс-міністр узяв на себе функції Мін'юсту й уряд двічі проплатив за одну справу.

"Але це не так. Адже угода між Мінприроди та Astapov Lawyers передбачала надання юридичної допомоги саме Мінприроди, а не представлення інтересів України в Стокгольмському суді", - заявив він.

"У матеріалах справи зазначено, що це навіть була не ініціатива Філіпчука. Були розпорядження Кабінету Міністрів, були доручення прем'єр-міністра Тимошенко та першого віце-прем'єр-міністра Турчинова про проведення правового аналізу тощо. Тому про жодне перевищення тут і мови не може бути", - зазначив адвокат.

За словами Шупені, експертиза Київського інституту судових експертиз також не вказала, що Філічук заподіяв збитків державі: "Вони сказали, що так, кошти були перераховані. Але це не збитки. Ми ж не заперечуємо факту, що гроші були перераховані".

Він також запевняє, що завдяки Astapov Lawyers "Україні повернуто континентальний шельф Чорного моря з приватних рук".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram