ГоловнаПолітика

Опозиція не висунула кандидата на посаду омбудсмена

Опозиційні фракції Верховної Ради відмовилися реєструвати свого претендента на посаду омбудсмена, хоча раніше називали можливим кандидатом Катерину Левченко, президента Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда-Україна".

Опозиція не висунула кандидата на посаду омбудсмена
Валерия Лутковская стала единственным кандидатом на пост омбудсмена
Фото: news2000.com.ua

Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

Учора у Верховній Раді повідомили про завершення процедури висування кандидатів на посаду омбудсмена. На неї претендує лише уповноважений Кабінету Міністрів у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська, котру висунули депутати провладних фракцій.

Опозиція заявляла про намір висунути кандидатом на посаду омбудсмена президента Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда-Україна" Катерину Левченко.

"Я не розумію, що сталося і чому опозиція не зареєструвала моєї кандидатури, мені ніхто нічого не пояснював, - заявила Катерина Левченко. - Мій звіт був схвалений фракцією, після цього зі мною сконтактували представники комітету з прав людини і попросили зібрати пакет документів для подання у Верховну Раду. Я все зібрала і подала, що сталося потім, мені невідомо".

Свою відмову від участі у виборах в опозиції пояснюють небажанням мати справу із "свідомо провальним голосуванням". "Ми вирішили не брати участі у цьому фарсі, тому що бачимо, як Партія регіонів ігнорує кандидатів від опозиції. Відмовою висувати кандидата ми покажемо всьому суспільству, що Лутковська не переможе в чесній боротьбі, - повідомив перший заступник голови парламентського комітету з питань прав людини Віктор Таран ("БЮТ-Батьківщина"). - Кандидатура буде одна, а отже, це буде не голосування, а фарс".

Нагадаємо, 15 березня депутати ВР не змогли обрати омбудсмена з двох зареєстрованих кандидатур: уповноваженого Кабміну в Європейському суді Валерії Лутковської (212 голосів) і харків'янина із 40-річним стажем правозахисної діяльності Євгена Захарова (134 голоси).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram