ГоловнаПолітика

Участь Тимошенко у виборах вирішить КС, - Литвин

Рішення про реєстрацію кандидатом у народні депутати екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яка відбуває покарання в Качанівській виправній колонії, повинен ухвалити Конституційний суд України.

Участь Тимошенко у виборах вирішить КС, - Литвин
Фото: segodnya.ua

Про це голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив в інтерв'ю газеті "Известия в Украине".

"У мене часто запитують: чи піде на вибори Тимошенко. Відповідно до Конституції України, не може бути обраний до Верховної Ради громадянин, який має судимість, якщо ця судимість не погашена, не знята в установленому законом порядку. Ключова фраза - "не може бути обраний". А брати участь у виборах - питання? Може виникнути правова колізія", - розповів він.

Литвин зазначив, що радився із цього приводу з юристами, і вони кажуть про таку можливість, "якщо буде реалізовано намір, щоб у списку" Батьківщини" першим номером йшла Юлія Тимошенко, другим - Юрій Луценко".

"Що в такому разі робити Центрвиборчкому? Не реєструвати їх як кандидатів у депутати чи ухвалювати рішення по завершенні виборів? Отже, щоб і на цьому ґрунті не виникало конфліктів, своє слово мав би сказати Конституційний суд", - пояснив спікер парламенту.

Європейський союз не висував офіційних вимог з приводу участі Юлії Тимошенко і Юрію Луценка в парламентських виборах

— Жозе Мануель Пінту Тейшейра, голова представництва Євросоюзу в Україні

Він також висловив припущення, що деякі партії, які представляють опозицію, передусім "Батьківщина", змушені йти на вибори самостійно.

"Тій самій "Батьківщині" об'єднання не вигідне, тому що доведеться віддати багато місць представникам інших політичних сил", - зазначив Литвин.

Нагадаємо, перший заступник голови парламентської фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв заявив, що

опозиція висуватиме кандидатури своїх засуджених лідерів - Юлію Тимошенко і Юрія Луценка - на прийдешніх виборах до Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram